Linkuri accesibilitate

Mircea Dinescu acuzat de ANI de conflict de interese


Mircea Dinescu
Mircea Dinescu

Membrului CNSAS i se impută nerespectarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor

Mircea Dinescu a spus ca nu va contesta sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, dar nici nu intentioneaza sa demisioneze din Colegiul Consiliului Natioal pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Dinescu face parte din Colegiul CNSAS din 2006, iar aceasta functie este asimilata celei de secretar de stat, si din aceasta cauza cei care fac parte din Colegiul CNSAS au obligatia de a-si declarat averile si interesele.

Mircea Dinescu face agricultura din 2004, iar Agentia Nationala de Integritate spune ca s-a sesizat din oficiu in urma mai multor articole din presa care semnalau o posibila nerespectare de catre Mircea Dinescu a dispozitiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

Mircea Dinescu: „Eu nu consider ca a citi dosarele securitatii e incompatibil cu practicarea agriculturii. Nu sint nici deputat, nici senator, si nici la vreun minister, sa fac afaceri”

El a spus ca nu a fost singura incompatibilitate declarata de Agentia Nationala de Integritate in legatura cu calitatea sa de membru in Colegiul CNSAS. La sfirsitul lunii decembrie 2009, Agentia l-a anuntat pe Dinescu ca nu poate fi si membru al Colegiului si senior editor la „Cotidianul”, desi la acea data ziarul respectiv isi incetase aparitia, iar el nu mai facea parte din redactie de doua luni. Mircea Dinescu: “Asta e o meserie liberala si eu putem sa fiu senior editor si la „New York Times”.

Problema de astazi a lui Mircea Dinescu survine in contextul unei ample dezbateri in jurul unei propuneri senatorului PDL Iulian Urban ca jurnalistii sa fie obligati sa depuna declaratii de interese, nu si de avere, la Agentia Nationala de Integritate.

Reactiile la aceasta propunere au fost amestecate, unii jurnalisti au fost de acord, altii s-au opus, iar Cristian Tudor Popescu, fostul presedinte al Clubului Roman de Presa, a spus ca o a astfel de declaratie de interese nu ar trebui sa fie obligatorie, ci doar un fel de recomandare, pe care jurnalistul sa aiba dreptul sa o refuze. Daca se dovedeste ca respectivul a comis o fapta prin care s-a aflat in conflict de interese, a adaugat Popescu, refuzul initial al acestuia de a da declaratia ar trebui folosit ca reper.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG