Linkuri accesibilitate

Ţara cumetriilor


Promovarea prin protecţia rudelor şi prietenilor e la noi e o boală enedemică, incurabilă

Botezul unui copil, indiferent de etnie, e o bucurie discretă a familiei şi prietenilor apropiaţi. Botezul unui prunc de ţigan, cu bairam mare, a devenit evenimentul pe care au sărit ca muştele tabloidele, presa serioasă, televiziunile în căutare de subiecte cu rating. În centru sunt cumetrii. Bunicul care a pus la cale botezul, supranumit şi Bercea Mondialu, e putred de bogat. Nu citeşte coerent o proproziţie de zece cuvinte, dar ştie să facă bani, inclusiv pe căi neortodoxe. Clanul pe care-l conduce cu mână de fier are la activ 37 de dosare penale şi nici o condamnare. Omul are talentul de a-şi face realţii. Copii şi nepoţii sunt boteazaţi Prinţişor, Ambasador, Formaţia, Mandataru, Judecător, Televizor, însă naşii sunt oameni de vază, un fost prim ministru (care a dezminţit), o judecătoare, un procuror, magistraţi şi politicieni locali, dar influenţi din Slatina, Craiova şi Bucureşti.

Bercea Mondialu a mai facut un pas, mic pentru el, mare pentru România, în ascensiunea pe scara cumetriilor. Naşul pe care şi l-a prins la rever este Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Intrebat dacă încumetrirea cu un interlop nu este un deserviciu care ar putea dăuna imaginii preşedintelui, naşul a spus că nu-i o problemă în care să-şi consulte fratele, e o chestiune personală, el a botezat un copil, nu un interlop, iar botezul este„o faptă care te apropie de Dumnezeu”, dar a admis că poate a fost păcalit puţin, „că până la urmă tot a ieşit scandal”. A ieşit. Şi e a doua oară cînd Mircea îl pune în dificultate pe Traian.

Însă,Traian Băsescu era vaccinat. Pentru a atenua urmările unei altercaţii căreia i s-au atribuit conotaţii rasiste, în semn de bună pace, preşedintele a participat anul trecut la un festival al ţiganilor şi a dat mîna cu Bercea Mondialu. Şi pentru că era ziua ei onomastica, Maria Băsescu a primit în dar un costum traditional şi un medalion de aur, la vedere totul, într-un cadru mai mult sau mai puţin oficial. Degeaba. Presa şi adversarii politici au slobozit zăvozi moralităţii ultragiate. Cumetrie prezidenţială, şeful statului e cumătru cu Bercea Mondialu, care a intrat în familia Băsescu, este rudă cu Traian Băsescu şamd.

Ca de obicei, ne furăm căciula ca să nu se vadă musca de pe ea. Uzul şi abuzul de autoritate şi de influenţă, promovarea prin protecţia rudelor şi prietenilor e o boală veche de când lumea. La noi e o boală enedemică, de nevindecat. Suntem ţara cumetriilor, ţara propăşirii pe calea cumetriilor. In absenţa justiţiei care nu reuşeşte sa-şi facă datoria, boală a luat proporţii monstruoase în ultimii douzeci de ani. Societatea tribală, constă cu amărăciune psihiatrul Ion Vianu, s-a substituit societăţii civile. Naşul, năşitul şi cumetria sunt instituţii naţionale. Orice politician sau om de afaceri târăşte după el o liotă de rude de sînge sau prin alianţă. Uniţi în muget, cuget şi simţiri, toţi propăşesc şi prosperă în umbra realaţiilor, alianţelor, funcţiilor şi banului public.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG