Linkuri accesibilitate

Episcopul recidivează


Procesul împotriva episcopului catolic tradiţionalist, Richard Williamson, învinuit de negaţionism, începe pe 16 aprilie la Regensburg.


Revista germană „Der Spiegel” a dat publicităţii mai multe e-mailuri, din care rezultă că episcopul schismatic Richard Williamson neagă în continuare Holocaustul. Cazul episcopului a stîrnit anul trecut o amplă dezbatere, după ce Papa Benedict al XVI-lea a decis ridicarea excomunicării, pronunţată împotriva a patru episcopi catolici disidenţi, aderenţi ai „Frăţiei Sfîntului Pius al X-lea”.

Această grupare a fost iniţiată de arhiepiscopul ultraconservator Lefebvre cu scopul păstrării tradiţiilor catolice. Prin conciliul Vatican II anumite structuri ale bisericii au fost reformate. Totodată s-a renunţat la oficierea slujbei tridentine, în limba latină. Adepţii lui Lefebvre oficiază în continuare în latină, respingînd reformele din anii 1960.

Faptul că Papa a ridicat excomunicarea adepţilor lui Lefebvre, care au filiale în 30 de ţări, a constituit un gest de reconciliere - şi de reapropiere de Vatican.

Noile declaraţii negaţioniste ale episopului fundamentalist britanic, Williamson au demonstrat, însă, că gestul Suveranului Pontif nu a avut un efect prea mare. Papa nu a reuşit să contribuie la o domesticire a episcopului reticent, care imediat după izbucnrea scandalului a promis că nu va mai face afirmaţii publice legate de Holocaust.

Între timp, justiţia germană pregăteşte un proces contra lui Williamson, învinuit de negarea Holocaustului. Procesul urmează să înceapă pe data de 16 aprilie, la Regensburg. Autorităţile germane s-au autosesizat, deoarece Williamson, în vîrstă de 69 de ani, a făcut cîteva afirmaţii negaţioniste în timp ce se afla în Germania. El a acordat atunci un interviu unei televiziuni suedeze, în care a negat existenţa camerelor de gazare.

Totodată el a spus că numărul victimelor Holocaustului în nici un caz nu este de 6 milioane, susţinînd că naziştii ar fi ucis eventual 200 sau cel mult 300 000 de evrei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG