Linkuri accesibilitate

Primele tranşe ale creditului FMI de 575 de milioane de dolari


Conferinţă de presă a reprezentanţilor FMI şi ai guvernului
Conferinţă de presă a reprezentanţilor FMI şi ai guvernului

Premierul Filat: „Acordul semnat cu FMI a fost unica soluţie pentru ca Republica Moldova să nu se prăbuşească cu totul”

Premierul Vlad Filat a tinut sa dezminta rumorile de nemultumire pedalate de opozitia comunista potrivit carora imprumutul acordat de FMI ar fi unul „dezavantajos” pentru ca ar impune guvernului de la Chisianu masuri reformiste nepopulare si ar impovara bugetul cu o datorie greu de suportat.

Vlad Filat
Iata argumentarea premierului: „Faptul ca in Republica Moldova exista inca tendinte speculative, si avem speculanti care beneficiaza de atmosfera creata si majoreaza nejustificat preturile, asta nu inseamna ca ele reprezinta o consecinta a Acordului-memorandum cu FMI. Faptul ca pe parcursul a foarte multi ani politica tarifara in Republica Moldova a fost distorsionata si care de fapt a dus la distrugerea sistemului energetic din Republica Moldova, cetateanul trebuie sa stie. Pina la urma, costurile si pretul care a fost platit de catre cetatean este unul enorm in comparatie cu diferenta de tarife care sint la ora actuala. Acordul semnat cu FMI este si a fost de fapt unica solutie pentru Republica Moldova pentru a nu se prabusi cu totul. La ora actuala faptul ca Republica Moldova este inca in capacitate de plata, ca Republica Modlova are sistem educational, are sistem de ocrotire a sanatatii, isi plateste toate platile sociale si nu numai obligatiunile externe se datoreaza si acestui acord”.

Veaceslav Negruţi
Ministrul Finantelor Veaceslav Negruti a dat asigurari ca banii de la FMI sunt o adevarata licoare salvatoare in comparatie cu imprumuturile de pe piata locala cu dobinzi mari, luate de guvernarea comunista ca sa-si onoreze obligatiunile: „Foarte important este ca banii sint primiti acum, iar deservirea propriu-zisa a acestei datorii va incepe doar dupa cinci ani si jumatate. Adica primele plati vor incepe atunci. Ele fiind foarte mici pe de o parte, pe de alta parte vorbim de o perioada cind economia va reveni la normalitate, cind structura cheltuielilor bugetare va fi una sustenabila. Si cu incetul, fara mari eforturi, va fi in stare sa plateasca aceste datorii.

Important este ca banii acestia intr-adevar sint foarte si foarte ieftini. Ne permit sa folosim banii la cheltuieli ce tin de buget ca sa depasim situatia de criza din perioada pe care o avem. Doi: imprumuturile care s-au facut in 2009 pe piata interna cind se platea 10, ori peste 12 la suta, bani luati din sistemul bancar si se achitau salarii si pensii chiar a fost o practica proasta. Iar banii acestia intr-adevar vin sa ne ajute sa reintram in normalitate”.

L-am intrebat pe deputatul comunist Igor Dodon, fost ministru al Economiei in guvernul Greceanii, daca isi mentine parerea despre memorandumul semnat de guvernul Filat.

Igor Dodon
Igor Dodon: „Nu cred ca aceasta a fost singura cale posibila. Noi am demonstrat-o si in 2006 cind am negociat un memorandum similar cu FMI. Conditiile nu au fost atit de dure. Eu consider ca s-a cedat practic tot la negocierea acestui memporandum. Si, de fapt, prin publicarea acestuia astazi s-a confirmat ceea ce am spus personal in luna octombrie. Vedem ca de fapt si deprecierea monedei nationale, si inghetarea si chiar micsorarea la unele categorii a salariilor, si majorarea tarifelor si in lant a preturilor nu au fost decit un angajament al guvernarii pentru a obtine finantarea. Si cred ca nu este corect ca pentru a te mentine la putere sa faci unele reforme si sa mergi la unele cedari in detrimentul populatiei din Republica Moldova. Si mai ales a paturilor social vulnerabile”.

Vasile Botnaru: „Dumneavoastra personal ati fi putut negocia un altfel de memorandum?”

Igor Dodon: „Nu vreau sa fiu in postura „dupa razboi multi eroi”. Noi am demonstrat-o prin fapte ca ne-a reusit la anumite etape. Acum va spun foarte sincer, guvernul Filat sa fi fost mai insistent in negocieri, ar fi obtinut acele conditii pe care le dorea. Deoarece, tinind cont de deschiderea partenerilor, care au depus eforturi enorme pentru ca aceasta Alianta de Integrare Europeana sa existe, aveau sa mearga la cedari, in favoarea guvernarii din Republica Moldova. Insa ei nu au facut acest lucru”.

Ca sa nu ramin buimacit de parerile diametral opuse ale fostilor si actualilor guvernanti despre relatia cu FMI am intrebat-o pe experta Tatiana Lariusin cine are dreptate.

Tatiana Lariușin
Tatiana Lariusin: „Nu este de loc simplu sa va raspund la intrebare. Se cunoaste foarte bine, cu cit mai tare este opozitia, cu atit mai eficienta este guvernarea. Cu alte cuvinte, cu cit mai bine opozitia va indeplini misiunea sa de a fi un sparring-partner adevarat al guvernarii cu atit mai bine si mai dinamic vor merge reformele in Moldova. Totodata, haideti sa nu uitam ca negocierile cu FMI au fost o prioritate si pentru guvernarea comunista. Partea slaba a guvernarii comuniste a fost nu continutul memorandumului cu FMI, care nu se prea deosebeste de aceea ce vedem in memorandumul actual, daca e sa tinem cont de faptul ca sint masuri anticriza, este un context specific. Partea slaba a fostei guvernari a fost anume proasta indeplinire a reformelor. In primul rind a reformei administrative, a reformelor structurale, consecintele acelei intirzieri le urmarim astazi. Eu ma refer la majorarea tarifurilor si preturilor, la colapsul adevarat al sistemului de ajutor social. Deci, concluzia: nimeni nu va veni aici la noi in Moldova sa ne faca tema de acasa. Deci dreptate va avea acel care o sa se tina de cuvint”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG