Linkuri accesibilitate

Delegaţie APCE va decide dacă Moldova trece la post-monitorizare


Ana Guţu
Ana Guţu

Ana Guţu: „Moldova are restanţe la capitolul libertăţii justiţiei, libertăţii presei şi libertăţilor fundamentale”

Delegaţia parlamentului moldovean la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a revenit acasă după o nouă sesiune la Strasbourg cu anunţul că planurile de modificare a Constituţiei moldovene vor fi analizate de Comisia de la Veneţia, o structură a Consiliului Europei. Dar Moldova a fost reprezentată săptămâna trecută la Strasbourg doar de deputaţi majorităţii parlamentare. Din partea opoziţiei comuniste n-a mers nimeni, în semn de protest că în delegaţia moldoveană n-a fost inclus liderul comuniştilor Vladimir Voronin.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio va veni în curînd la Chişinău, dînd curs solicitării de a acorda ajutor în depăşirea blocajului constituţional. Asistenţa comisiei, după cum spun membrii delegaţiei moldovene la Adunarea Parlamentară, va fi coordonată cu sprijinul pe care îl va acorda UE.

Valeriu Gileţchi, membru al delegaţiei R. Moldova la APCE: „Un aspect foarte important, din punctul meu de vedere, este faptul că Comisia de la Veneţia susţine necesitatea reformei constituţionale, adică ei o consideră imperativă, şi dacă noi nu facem această reformă, lăsăm ţara în criză şi asta nu ar fi în interesul Republicii Moldova”.

Ana Guţu, preşedinta delegaţiei moldovene la forul de la Strasbourg, crede că de calitatea dialogului între componentele AIE în ce priveşte realizarea reformei constituţionale şi de cum va fi percepută această reformă în exterior depinde dacă RM ar putea scăpa de monitorizare în 2010. Delegaţia Parlamentului va fi audiată în acest sens de către Comisia pentru monitorizare la sesiunea din aprilie.

Raportorul pentru R. Moldova din cadrul Comisiei, Josette Durrieu, cu care s-a întîlnit preşedinta delegaţiei a spus că va susţine Moldova în intenţia ei de a trece în faza următoare, de postmonitorizare, dar Moldova trebuie să-şi facă temele pentru acasă. Josette Durrieu va vizita Moldova în martie pentru a întocmi raportul care va consemna ce a reuşit sau nu R. Moldova să facă după schimbarea guvernării pentru a se ajusta la valorile şi principiile CoE.

Ana Guţu: „De ce este important acest lucru – să ieşim de sub monitorizarea Consiliului Europei? Dumneavoastră ştiţi bine că Consiliul Europei e considerat o anticameră a Uniunii Europene. Atît timp cît Republica Moldova are anumite restanţe faţă de Consiliul Europei la capitolul libertăţii justiţiei, libertăţii presei, exercitării de către cetăţeni a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu poate fi vorba despre o posibilă aderare a Republicii Moldova la UE”.

Accederea în următoarea etapă de după monitorizare, a precizat Ana Guţu, ar însemna că Moldova a răspuns la observaţiile formulate de Comisia pentru monitorizare.

Între timp, mandatul delegaţiei R. Moldova la Strasbourg este contestat de opoziţia comunistă pe motiv că aceasta nu este reprezentată în rîndurile delegaţiei. Deputatul PCRM Grigore Petrenco se declară convins că fracţiunea ar trebui să decidă asupra persoanelor care să-i reprezinte, nu votul majorităţii, referindu-se la faptul că AIE n-a votat candidatura lui Vladimir Voronin.

Petrenco speră ca membrii delegaţiei să fi înţeles că au greşit: „Ei au fost ferm convinşi că comuniştii nu merită să fie incluşi în delegaţie şi astăzi, după ce s-au întors de la Strasbourg şi după ce, probabil, au ascultat şi părerile altor grupuri parlamentare, inclusiv şi a celor din care fac parte, brusc au schimbat poziţia şi consideră deja că comuniştii pot fi repezentaţi în delegaţie. Mă bucură această schimbare în viziunea lor, dar trebuie să dovedească, la următoarea şedinţă în plen a parlamentului, că au făcut o greşeală şi pot s-o repare. Procedural Parlamentul poate modifica oricînd componenţa delegaţiei”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG