Linkuri accesibilitate

Bucureşti: greva de avertisement a functionarilor publici


Emil Boc
Emil Boc

Premierul Boc anunta ca guvernul sau are bani pentru prelungirea in 2010 a beneficiilor acordate prin somajul tehnic

"Nu avem posibilitatea să mărim salariile", a spus ministrul roman de finante Sebastian Vladescu, dupa ce aproximativ 45.000 de functionari publici din Romania au declansat o greva de avertisment de doua ore, marti dimineata. Functionarii publici sunt nemulţumiţi de diminuarile salariale si de anuntatele disponibilizari in sistem.

Guvenul de la Bucuresti are insa bani pentru prelungirea în 2010 a beneficiilor acordate prin şomaj tehnic. E vorba de un buget total de 439 milioane lei, pentru 200.000 de angajaţi, bani care vor fi folositi la plata de către stat a unei părţi din salariul şi scutirea de la plata unor obligaţii fiscale.

Anuntul a fost facut astazi de premierul Emil Boc, cind a prezentat plenului Camerei Deputatilor prioritatile legislative ale guvernului. Acesta urmeaza sa aprobe, cel mai probabil vineri, un act normativ care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor.

Trimiterea angajatilor in somaj tehnic a fost una din masurile luate in 2009 de guvernul roman pentru contracararea efectelor crizei financiare globale care a afectat si Romania.

Intr-un interviu pentru “Romania Libera”, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania Jeffrey Franks a declarat ca felul in care Romania a traversat criza reprezinta o poveste de success, in ciuda estimarilor initiale care erau mai degraba sumbre. El a precizat insa ca anul trecut Romania a fost pe marginea prapastiei si ca ar fi putut suferi o prabusire dura daca nu primea ajutorul FMI.

Jeffrey Franks atrage de asemenea atentia ca in programul de guvernare nu exista masuri pentru repornirea motoarelor economiei. El recomanda de aceea guvernantilor de la Bucuresti sa se concentreze pe absorbtia fondurilor europene, pentru a investi in dezvoltarea infrastructurii si, implicit, pentru a crea locuri de munca.

Intrarile de fonduri de la Fondul Monetar International si de la Comisia Europeana ar putea amplifica presiunea pentru aprecierea monedei nationale, si acesta este unul din motivele pentru care Banca Nationala a Romaniei da semne de relaxare a politicii fiscale. Se asteapta ca miercuri Banca Centrala de la Bucuresti sa reduca, pentru a doua oara in 2010, rata dobinzii de politica monetara, ca urmare a performantei bune in procesul de dezinflatie, si pentru stimularea creditarii.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG