Linkuri accesibilitate

31.01 - București: PNŢCD, peisaj după bătălie


N. C. Munteanu
N. C. Munteanu
31 ianuarie 2001

Actualitatea românească

PNŢCD, peisaj după bătălie”.

Un comentariu de: Neculai Constantin Munteanu.

După despărţirea de ex-premierului Radu Vasile, comentează Neculai Constantin Munteanu , PNŢCD a supravieţuit, „acum mai curat şi mai uscat şi chiar cu o conducere relativ întinerită la nivelul eşalonului doi”.
Totuşi, şansele actualei coaliţii de a se menţine la putere sunt destul de mici. Eliminarea grupului de la Braşov, după ce a fost eliminat şi grupului lui Victor Ciorbea, nu înseamnă soluţionarea problemelor ţărăniştilor.

Multe din criticile formulate de cei plecaţi din PNŢCD sunt îndreptăţite, este de părere Neculai Constantin Munteanu, începând cu procedeul nedemocratic de alegeri interne, continuând cu tentaţiile totalitare şi terminând cu nevoia de reformă. Instabilitatea PNŢCD pune sub semnul întrebării stabilitatea actualei coaliţii de guvernare.

Singurul punct clar cu privire la PNŢCD este susţinerea pe care i-o acordă actualului preşedinte Emil Constantinescu, probabil de comun acord cu Partidul Liberal. „Din păcate şi aici, în mecanismul firavei noastre democraţii s-ar părea că cineva a turnat un pumn de nisip”, opinează comentatorul menţionând atitudinea lui Constantinescu, care „s-a comportat mai degrabă ca un membru de partid, decât ca un om aflat, prin natura funcţiei pe care o deţine, deasupra partidelor”, lucru ce a atras şi criticile presei.

Decizia PNL de a candida pe liste proprii la alegerile locale va pune partidul în adversitate cu actualii parteneri de coaliţie, accentuând şi mai mult „degringolada ţărăniştilor”, cum o numeşte Neculai Constantin Munteanu.

Chiar şi dacă lucrurile se liniştesc în PNŢCD, democraţia în România rămâne la fel de firavă. „De această situaţie”, conchide Neculai Constantin Munteanu, „nu va profita decât stânga care ştim ce poate, şi mai ales ce nu poate, sau nu vrea”.
XS
SM
MD
LG