Linkuri accesibilitate

Evaziune fiscală versus efracţie informaţională


Controversă legată de „moralitatea” furtului de date în caz de evaziune fiscală

Ministerul federal de Finanţe, creştin-democratul Wolfgang Schäuble s-a pronunţat în favoarea cumpărării unor date privind evaziunea fiscală comisă de cetăţeni germani în Elveţia. Datele au fost oferite guvernului german de către un informator. Guvernul federal a anunţat că în cazul de faţă va proceda aşa cum a făcut-o şi în anul 2008. Atunci au fost cumpărate date furate de către un angajat al băncii din ducatul Liechtenstein.

Din datele oferite atunci autorităţilor de la Berlin s-a aflat că numeroşi cetăţeni cetăţeni germani au încercat să evite plata impozitelor prin plasarea banilor în conturi din afara ţării.

CD-ul oferit acum autorităţilor conţine datele despre 1300 de conturi din Elveţia care aparţin unor germani. În schimbul datelor, informatorul cere 2,5 milioane de euro. Potrivit unor calcule neoficiale ale fiscului german, suma totală a evaziunii ar fi de circa 100 de milioane de euro.

Între timp a izbucnit o amplă controversă dacă autorităţile să cumpere datele oferite sau ba. Iniţial creştin-democraţii, care se află la guvernare, au declarat că nu sunt de acord cu achiziţionarea unor dovezi sustrase şi că ei nu doresc să încurajeze un furt. Totuşi părerile sunt împărţite. Şefa ecologiştilor s-a pronunţat pentru achiziţionare. În acelaşi sens s-au exprimat şi cîţiva social-democraţi, care în mod pragmatic, au invocat suma de 100 de milioane care ar intra în bugetul statului.

Episcopul Anton Losinger din Augsburg, membru al Consiliului de Etică, este categoric împotriva achiziţionării datelor bancare. Consiliul de Etică este un organism independent, format din 26 de persoane, desemnate de către guvern şi parlament şi confirmate de către preşedintele ţării. Consiliul este un organism consultativ. Persoanele care activează în Consiliul de Etică nu pot fi membrii ai parlamentului. Consiliul funcţionează în baza unei legi, intrată în vigoare în anul 2007.

Episcopul a declarat într-un interviu acordat postului naţional de radio că achiziţionarea contravine principiilor legalităţii. Statul este obligat să garanteze respectarea legilor. „Cumpărarea unor date de către stat, în maniera unui complice, constituie o încălcare flagrantă a principiilor statului de drept,” a conchis episcopul Losinger.

Ministrul finanţelor din landul federal Saxonia Inferioară, creştin-democratul Hartmut Möllring are o părere exact opusă episcopului, invocînd principiul echităţii contribuabililor.

Potrivit ziarului „Financial Times Deutschland” nu ar fi vorba despre bani depuşi în Elveţia, ci la banca britanică HSBC. Se pare că persoana care deţine CD-ul ar fi un informatician care anul trecut ar fi oferit date şi guvernului francez.
XS
SM
MD
LG