Linkuri accesibilitate

2010 - anul Nabucco?


Revista presei internaţionale

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în Kaliningrad protestând împotriva lui Putin, titrează Moscow Times. La manifestaţie au participat membrii ai grupului de opoziţie, Solidaritatea, precum şi activişti ai altor partide. Totul a pornit de la proiectul administraţiei regionale de a mări taxa de transport. Însă chiar şi după ce acesta a fost anulat, protestele au continuat. Moscow Times scrie că liderul grupului Solidaritatea, Ilia Yaşin, este de părere că protestatarii sunt uniţi prin sentimentul anti-Putin, iar manifestaţia are loc în cel mai european oraş rusesc, aproape de Gdansk, locul de baştină al Solidaritatii poloneze din anii 80.

Duminică, 300 de oameni au încercat la Moscova să organizeze acelaşi tip de protest, însă poliţia i-a dispersat imediat şi a reţinut mai mult de 100 de persoane, printre care şi câţiva activişti ai drepturilor omului. Acelaşi lucru s-a petrecut apoi şi în Sankt Petersburg. Moscow Times notează că, deşi acestea nu sunt singurele demonstraţii împotriva conducătorilor de la Kremlin, popularitatea lui Putin are cote înalte, de 54%, iar Medvedev continuă se se afle în urmă, cu 42%.

Wall Street Journal, ediţia europeana, scrie luni despre proiectul energetic Nabucco şi citează pe directorul Reinhard Mitschek, care spune că 2010 este „anul Nabucco” , gazoductul ce caută să reducă dependenţa Europei faţă de Rusia. În timp ce consumul european de gaz este în creştere, producţia scade. Mitschek este citat cu declaraţia că, dacă rezervele alternative de gaz din afara UE vor fi vândute către China, Orientul Îndepărtat şi SUA, acestea vor fi pierdute pentru Europa, nu doar pentru cinci ani, ci pentru următorii 30. Autorităţile de la Kremlin însă nu vor să rămână în urmă şi au deja în plan doua noi gazoducte către Europa, aminteşte Wall Street Journal în ediţia sa europeană.

Publicaţia germană, Der Spiegel, publică un interviu cu preşedintele afgan Hamid Karzai, despre noile sale planuri de pace. Acestea implică în primul rând respingerea Al-Qaida şi a oricăror reţele teroriste. Întrebat ce aduce nou proiectul său de pace, Karzai a declarat publicatiei germane: „Noutatea este că acum comunitatea internaţională înţelege cât de important este programul de reconciliere, că SUA, Japonia şi Europa sunt dornice să contribuie în această direcţie, şi apoi avem şi suportul fraţilor noştri din Arabia Saudită”. Referitor la anunţul preşedintelui american Barak Obama de a-şi retrage trupele la începutul anului viitor, preşedintele afgan a spus: „Trebuie să fim realişti! Ştim că nu vom fi complet gata până la acea dată şi că vom mai avea nevoie de ajutor pentru încă alţi câţiva ani. Dar totodată ne bucură anunţul preşedintelui american pentru că ne obligă să muncim din greu şi să ne susţinem prin propriile resurse şi abilităţi”.
XS
SM
MD
LG