Linkuri accesibilitate

Nevoia de un naţionalism tăcut (Adevărul)


Ţările care nu văd cu ochi buni apropierea dintre România şi Moldova ţin cont, în primul rînd, de interesele Rusiei (România liberă)

“Statul roman pare hotarat in sfarsit sa faca pasi importanti pentru a se apropia de Moldova” – scrie astazi Dan Cristian Turturica in Romania libera. Editorialistul remarca insa si reactia de respingere pe care noua atitudine a starnit-o nu doar in afara Romnaniei, ci si in interior. Tarile care nu privesc cu ochi buni apropierea dintre Romania si Moldova tin cont in primul rand de interesele Rusiei, explica Turturica. In schimb, in Romania, modul in care politicienii au abandonat tema Moldovei este dublat de neincrederea vag ostila a unor elite. “In lipsa vocilor cu autoritate care sa le reaminteasca permanent romanilor de istoria comuna care ne leaga de fratii nostri de peste Prut, au inflorit doar argumentele meschine ce sustin ideea ca nu avem nimic de castigat dintr-un astfel de demers, ba chiar din contra”. Daca riscurile exista – import de populatie rusofona, costuri imense ale unei eventuale reunificari – in schimb exista si un imens potential uman si economic, mai arata articolul semnat in Romania libera de Dan Cristian Turturica.

In Adevarul, un alt editorial, semnat de Ovidiu Nahoi, critica explicit pozitia oficialilor romani la Chisinau. Afirmatia de saptamana trecuta a presedintelui Traian Basescu, ca nu va semna un tratat care sa redefineasca frontiera cu Moldova, precum si cea a ministrului de externe Teodor Baconschi, ca respinge ideea unei natiuni si a unei limbi moldovenesti, sunt plasate de Adevarul in zona unui nationalism “anti”, indreptat spre Rasarit. Ovidiu Nahoi isi ia drept sprijin pe de o parte remarcele liderului democrat de la Chisinau, Marian Lupu, pe de alta parte o anume reactie de ingrijorare a Secretarului de stat american Hillary Clinton. Romania ar trebui sa se preocupe de atragerea Republcii Moldova in Uniunea Europeana, ceea ce, spune Nahoi, presupune un altfel de nationalism. Citam: “nu cel al bailor de multime si al declaratiilor sforaitoare, ci nationalismul tacut, de cabinet, care lucreaza zi de zi la atingerea obiectivului”.
XS
SM
MD
LG