Linkuri accesibilitate

Strigător la cer


Arash Rahmanipur, în timpul procesului
Arash Rahmanipur, în timpul procesului

Execuţia unor oponenţi politici ai regimului de la Teheran acuzaţi de a fi fost „duşmani ai lui Alah"

Erau doi tineri iranieni. Unul avea 37 de ani si altul 19. Amindoi au fost executati saptamina trecuta. Pe cel mai virstnic il chema Mohamad Reza Ali Zamadi si pe cel mai tinar Arash Rahmanipur. Vina lor? Ca ar fi incercat sa rastoarne guvernul de la Teheran si ca ar fi participat la protestele anti prezidentiale din vara.

„Republica Islamica este raspunzatoare pentru executia ilegala si nedreapta a fiintei care se numeste Arash Rahmanipour”, declara avocata sa.

Executia celor doi tineri este menita sa ii inspaiminte pe cei care ar vrea sa continue protestele, mai ales ca la 11 februarie va fi aniversarea victoriei revolutiei islamice din 1979 si opozitia a anuntat proteste masive.

Procesul lui Arash a avut loc in fata camerelor de luat vederi. Asupra lui au fost exercitate presiuni, a fost retinut impreuna cu intreaga familie si cu sora sa, gravida. In eventualitatea in care ar fi negat invinuirile, sora sa ar fi urmat sa fie inchisa, declara televiziunii arabe Al Jazeera un blogger iranian de la Londra, familiar cu acest caz.

Marturiile lui Arash sunt afisate pe Youtube, iar avocata sa... a avut doar 15 minute pentru a-si apara clientul.

Cazul lui Arash este considerat de activisti ai drepturilor omului din Iran si din lume, drept cel mai strigator la cer. Pentru ca, desi invinuit de a fi participat la revoltele din luna iunie, Arash a fost arestat in luna aprilie, inainte asadar de alegeri, de proteste si de violentele stradale.

Ali Zamani a fost si el arestat inainte de alegeri si de protestele din luna iunie si se crede ca si asupra lui si familiei sale au fost facute presiuni pentru a-si marturisi public o vinovatie falsa.

Avocata lui Arash a declarat colegilor nostri de la Radio Farda: „Viteza cu care a fost data sentinta si cu care a fost executata demonstreaza teama autoritatilor, mai ales dupa protestele din luna decembrie. Cred ca autoritatile vor sa–si transmita propria teama catre societate”.

Cei doi tineri au fost condamnati ca „dusmani ai lui Alah”.

Moartea lor a stirnit criticile organizatiilor internationale pentru apararea drepturilor omului precum Amnesty International. In noaptea de dupa executia prin spinzuratoare a celor doi tineri, la Roma, la lumina luminarilor, studentii s-au adunat sa-i plinga.

Intre timp, regimul de la Teheran se pregateste pentru aniversarea Revolutiei Islamice, iar serviciile de securitate au anuntat ca detin inregistrari video si fotografii cu cei care au participat la protestele masive din decembrie.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG