Linkuri accesibilitate

Colecția Mayrent: klezmeri și cultură idiș


Coperta antologiei JSP Records de muzică klezmer
Coperta antologiei JSP Records de muzică klezmer

O antologie istorică în trei volume pe disc compact

Intre aparițiile pe discul compact ale anului 2009, presa internațională a semnalat o antologie dintr-o inestimabilă colecție, cu valoare istorică, de muzică klezmer. Inregistrările datînd din anii 1905-1953, includ și numeroși artiști originari din spațiul istoric românesc pe care îi amintește, în notele agendei culturale, Victor Eskenasy:

Orchestra Română Belf, într-o arhivă sonoră din 1913, pe un disc făcut la Varșovia, a fost grupul de klezmeri cel mai popular și cel mai înregistrat din Europa anilor ce au precedat primul război mondial. Belf pare să fie numele clarinetistului, dar despre componența grupului nu se știe nimic, exceptînd faptul că ar fi fost format de muzicieni în sud-vestul Ucrainei. Numele orchestrei sugerează cît de populară era în epocă muzica klezmerilor din spațiul geografic românesc, cu deosebire din nordul Moldovei și Basarabia începutului de veac XX. Se mai știe că discurile orchestrei Belf s-au vîndut în copii de ordinul miilor, iar faptul explică astăzi existența în colecțiile private a circa 20 de exemplare rare, istorice.

Fragmentul pe care l-ați ascultat provine dintr-o nouă și prețioasă antologie pe discul compact a muzicii klezmer și a interpreților culturii idiș, acoperind anii 1905-1953 și care pune în valoare colecția unui pasionat meloman american, Sherry Mayrent. Piesele selectate și prezentate cu note istorice pe trei discuri compact editate de casa britanică JSP Records într-o serie intitulată „Living Traditions”, sînt o mostră doar a unei colecții inestimabil de valoroasă, reunită de Mayrent și însumînd peste 5000 de discuri șelac, pe turația 78.

Colecționarul american este, totodată, inițiatorul unui proiect cultural în curs de realizare, o bază de date pe Internet ce va permite accesul liber la întregul material sonor și documentar al colecției sale ce ilustrează cultura idiș și arta klezmerilor în veacul XX, cu posibilitatea finală de a descărca on-line melodiile, în format mp3. Accesul liber este deocamdată limitat de prevederile extrem de restrictive ale legii copyright-ului american dar, ni se explică în prezentarea discurilor, Asociația Colecțiilor de sunet înregistrat și Biblioteca Congresului de la Washington au început să lucreze cu Biroul de copyright și Congresul american pentru modificarea unor prevederi legislative și deschiderea accesului la înregistrările făcute înainte de 1940.

Colecția Mayrent este, pe de altă parte, și o sursă importantă pentru cunoașterea culturii muzicale evreiești și a muzicienilor originari din Moldova și, în general, spațiul istoric românesc. In paranteză fie spus, în perioada anilor 1880-1924 peste 2 milioane de vorbitori de idiș au emigrat din Europa răsăriteană în Statele Unite, în căutarea unei vieți mai bune, transportînd în bagajele lor tradiții culturale pe care aveau să le resădească în lumea americană.

Isa Kremer
Discurile compact ale colecției Mayrent includ nume, astăzi uitate, ale unor interpreți cunoscuți pe scena americană interbelică: Isa Kremer, de exemplu, născută la Bălți în 1887, educată la Odesa și care a studiat canto în Italia, sau cantorul Moyshe Oysher, născut în 1906 la Lipcani, pe malul Prutului, emigrat în Canada și devenit apoi un actor cunoscut la New York.

Originari din spațiul românesc și prezenți pe discurile compact sînt și Gus Goldstein, născut la Iași, compozitor, solist și actor de comedie în Statele Unite, care a făcut peste o sută de înregistrări în perioada interbelică, Abe Moskowitz, născut lîngă București, actor la Iași și emigrat în America în 1913, omonimul său Joseph Moscowitz, născut în 1879, faimos în epoca ragtime-ului, sau violonistul, dirijorul și compozitorul Abe Schwartz care a înregistrat pentru casa Columbia, începînd din 1917, timp de 20 de ani. O întreagă istorie culturală ce se dezvăluie din înregistrările colecției Mayrent....
Abe Schwarz
XS
SM
MD
LG