Linkuri accesibilitate

Moldova - societate de frontieră 18 ani după încheierea Războilui Rece


Virgil Pâslariuc

Virgil Pâslariuc: Mai avem urmări care au lăsat, cel puţin la o parte a populaţiei, consecinţe ale acestui război. Urmările războiului rece vor fi vizibile încă multă vreme.


Invitatul nostru din această dimineaţă este istoricul Virgil Pâslariuc, prilejul discuţiei fiind cei 18 ani împliniţi astăzi de la încheierea formală a Războiului Rece, prin semnăturile pe care şi le-au pus pe o declaraţie, la Camp David, în Statele Unite, fostul preşedinte american George Bush, tatăl, şi fostul perşedinte rus Boris Elţin
.

Radu Benea: Dle Pâslariuc, poate greşesc, dar mi se pare că sunt totuşi mai mulţi tineri astăzi care nu cunosc despre Războiul Rece. Nu pun în discuţie nivelul de cunoştinţe, vă întreb numai dacă asemenea răspunsuri nu ar însemna însemna de fapt şi o mare diferenţă între lumea de atunci, una bipolară, şi cea de astăzi, una globalizată?

Virgil Pâslariuc: Evident, au trecut deja aproape 20 de ani. Se pot observa anumite schimbări în mentalitate în privinţa acelei lumi bipolare. Războiul Rece în general continuă în anumite domenii şi astăzi, mai există o parte a populaţie care gândeşte în acele categorii, adică împărţirea lumii foarte clar între noi şi ei, între duşmani şi ai noştri. Războiul Rece, ştim foarte bine, era folosit de ambele sisteme pentru menţinerea coeziunii sociale.

Radu Benea: Sunt voci, mai ales în Rusia, sunt şi în Moldova, ce-i drept mai puţine, care spun că războiul rece ar continua cu extinderea NATO şi a UE (un război între prosperitate şi sărăcie, între democraţie şi totalitarism).

Virgil Pâslariuc: Exact, este vorba tocmai de această încercare de folosire a unor mijloace pentru menţinerea acestei coeziuni sociale, adică pentru uz intern. De exemplu, la noi în Republica Moldova, unii percep patria asta mare de la Prut până la Pacific.

Radu Benea: Dar putem spune astfel că a luat sfârşit Războiul Rece?

Virgil Pâslariuc: Ştiţi, în lume totul se transformă până la urmă, primeşte alte forme. Da, în 1992 a fost semnată acea declaraţie frumoasă în care se spune că se condamnă vechile practici ale războiului rece, se promite o nouă abordare în politică bazată pe relaţii mutuale de prietenie, încredere. Dar totuşi, în politică lucrurile pragmatice domină şi acum se produce o resetare a acestor relaţii dintre Vest şi Est, dintre acele două mari puteri şi noi, ca societate de frontieră, mai continuăm să depindem în mare parte de aceste schimbări.

Diana Răileanu: Dar de ce le-ar trebui tinerilor să ştie mai multe despre războiul rece?


Virgil Pâslariuc: Acea perioadă era dominată de o intoleranţă absolută faţă de celălalt şi războiul acesta se ducea pe căi neconvenţionale şi din păcate mai avem urmări care au lăsat cel puţin la o parte a populaţiei şi nu numai, consecinţe ale acestui război. La noi, o altă parte a societăţii, care deja se percepe ca făcând parte din comunitatea europeană, este oarecum deranjată de acel discurs anti-occidental care vine din altă parte. Urmările războiului rece vor fi vizibile încă multă vreme.

Radu Benea: În stânga Nistrului am întâlnit pe mulţi care cred că Războiul Rece s-a oprit acolo, pe Nistru.


Virgil Pâslariuc: Exact, este un război îngheţat. Apropo, în declaraţia din 1992 chiar scria că Rusia şi Statele Unite îşi iau angajamentul de a rezolva în mod paşnic conflictele regionale şi ceea ce s-a întâmplat la câteva luni, în vara lui 1992 a fost o consecinţă a acestui angajament. Rusia de fapt şi-a îndeplinit obligaţiile intrând în acest conflict şi în permanenţă accentuează că dacă nu ar fi fost ei, războiul ar fi continuat şi rezultatele ar fi fost mult mai dramatice.

Radu Benea: La Moscova există un muzeu al Războiului Rece, într-un bunker hiper-secret în perioada sovietică. Nu ştiu dacă în Moldova există vestigii ale acelei perioade, dar un impact cu siguranţă că a existat. Au încercat să-l evalueze istoricii moldoveni? Şi mă întreb dacă membri ai Comisiei pentru studierea comunismului ar putea să fie tentaţi să exploreze sau să desecretizeze şi această temă?

Virgil Pâslariuc
: Tocmai de acea perioadă şi se ocupă, nu este un scop declarat al Comisiei, dar ei se ocupă anume de această perioadă şi ei vor cerceta anume consecinţele acestui război care s-a produs şi a dezbinat societatea noastră. Deschiderea arhivelor ne va permite să cunoaştem mult mai bine această perioadă şi să înţelegem mecanismele prin care s-au dus acele lupte, inclusiv în Moldova.
XS
SM
MD
LG