Linkuri accesibilitate

4.02 - Chișinău: Exod și vize


Ambasadorul Victor Bârsan: „Dacă hotarul UE se apropie de R. Moldova este foarte bine, pentru că ea devine vecina unei zone de prosperitate, de siguranţă, de belşug”

4 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Exod moldovenesc și vize.

Dan Ionescu: Speculaţiile vehiculate de mediile de informare, ca şi de unii comentatori politici, potrivit cărora eventuala acceptare a României în spaţiul Schengen, ar putea echivala, practic, cu închiderea graniţei moldo-române, au provocat o reacţie imediată printre locuitorii din stânga Prutului. Mulţi au luat cu asalt Consulatul român de la Chişinău, solicitând acordarea cetăţeniei române. Relatează corespondentul nostru Radu Benea:

Vestea că, în curând, cetăţenii români ar putea beneficia de dreptul de a călători fără vize în statele Uniunii Europene a provocat mare agitaţie la Chişinău. Secţia consulară a Ambasadei României este asaltată de mii de persoane, care vor să obţină cetăţenie română pentru a beneficia de avantajul liberei circulaţii în Europa. În acelaşi timp, mai multe persoane vor să obţină cetăţenia din teama că Bucureştiul ar putea introduce regim de vize pentru Republica Moldova.

Dacă până nu demult numărul celor care apelau la serviciile secţiei era de 10-20 pe zi, acum patru zile el a ajuns la aproximativ 500, iar astăzi era de peste o mie. Ca să prindă un loc mai bun în rînd, mulţi dintre ei vin încă la ore de noapte. Majoritatea lor sunt tineri, avînd vîrste între 25 şi 40 de ani. Am putut observa în mulţime şi vorbitori de limbă rusă. Mai multe persoane, cu care am stat de vorbă în faţa Secţiei consulare, mi-au spus că doresc într-adevăr să se stabilească în România, pentru că nu mai pot suporta sărăcia, altele ne-au spus că doresc să ajungă mai departe, în încercarea de a obţine un loc de muncă, care ar putea să le asigure un trai decent.

„Cu paşaport românesc mai uşor te duci în Europa, nu ca (şi) cu al nostru, moldovenesc. Şi acolo e mai uşor şi cu lucru, mai usor şi cu toate celea”.

„Am aflat că persoanele care o să aibă cetăţenie şi paşaport român, pot liber să plece în Europa”.

Problema exodului cetăţenilor moldoveni este, însă, una mai veche şi a fost abordată de mai multe ori în presă. Printre principalele cauze s-a menţionat faptul că Republica Moldova ocupă, după nivelul de trai, unul din ultimele locuri printre statele europene şi chiar cele din Comunitatea Statelor Independente. Deşi se ştie că o bună parte a populaţiei din Republica Moldova are cetăţenie română, oficialităţile nu au abordat niciodată la modul serios această chestiune delicată, deoarece aceasta mai are şi o altă latură – foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova sunt şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Oficial aceste date nu au fost făcute publice, însă, potrivit unor estimări neoficiale, numărul moldovenilor, care au şi cetăţenie română este de aproximativ 300 de mii, iar al celor care deţin şi cetăţenia rusă ceva mai mic.

De menţionat că legislaţia Republicii Moldova, spre deosebire de cea a României, interzice cetăţenia dublă, cu excepţia cazurilor, când cu statul respectiv este încheiat un acord special. Un asemenea acord nu a fost semnat cu România şi nici cu Rusia. Solicitat de noi, şeful Direcţiei consulare a Ministerului de Externe, Ion Eşanu, a declarat că, în legătură cu noua situaţie a României, Chişinăul intenţionează, în viitorul apropiat, să iniţieze semnarea unui asemenea acord cu Bucureştiul. El a precizat, însă, că deocamdată nu este cunoscută poziţia părţii române în această chestiune.

Ambasadorul Rimâniei la Chişinău, Victor Bârsan, într-un interviu acordat postului nostru de radio, a confirmat declaraţia ministrului român de Externe, Petre Roman, potrivit căreea în cazul Republicii Moldova nu poate fi vorba despre reintroducerea regimului de vize. În acest sens, a spus Victor Bârsan, trebuie reţinute două aspecte: „că nu se va institui un regim de vize”, şi că: „frontiera se va trece şi în continuare cu aceleaşi acte de identitate”. Eventualele modificări ale regimului ar consta în îmbogăţirea băncii de date privind cetăţenii celor două state şi evidenţa mai strictă a circulaţiei. Însă aceste lucruri, spune ambasadorul, se fac numai şi numai cu scopul de a micşora nivelul de infracţionalitate. Bârsan a subliniat că în momentul acesta nu există nici un fel de motiv de îngrijorare. El s-a arătat, însă, nemulţumit de faptul că unii pretinşi analişti politici, care se lanseaza în speculaţii fantasmagorice, nu fac decât să deruteze simplii cetăţeni.

Întrebat dacă ansamblul de probleme, legate de noua situaţie a României, exercită o anumită presiune asupra conducerii Republicii Moldova în sensul orientării europene, Victor Bârsan a spus că nu poate vorbi despre o presiune, ci despre un exemplu stimulativ. „Dacă hotarul Uniunii Europene se apropie de Republica Moldova este foarte bine, pentru că ea devine vecina unei zone de prosperitate, de siguranţă, de belşug”, a mai declarat ambasadorul României la Chişinău, Victor Bârsan.

Din Chişinău - Radu Benea, Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG