Linkuri accesibilitate

Doctrină criminală, lideri insolenţi, embleme compromise – comunismul trebuie condamnat moral!


Istoricul Mihai Iuraşcu, deputatul Oleg Serebrian şi scriitorul Vl. Beşleagă resping teza că punerea la stîlpul infamiei a unei aberaţii istorice ar fi o „erezie"

Implinirea a doua decenii de la caderea comunismului în majoritatea tarilor Europei de Est ofera prilejul sa ne aplecam asupra unui moment apropiat si îndepartat deopotriva. Despre problematica mostenirii comuniste si despre condamnarea comunismului in Republica Moldova vorbim la acest sfarsit de saptamana.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova a fost formată prin decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, din 14 ianuarie. Decretul stabileşte foarte clar care este statutul comisiei, mandatul şi sarcinile ei concrete. Totodată, el fixează termenul în care comisia trebuie să prezinte o serie de rapoarte. E un termen foarte redus. Către 1 iunie, trebuie să-i fie prezentat preşedintelui un studiu, un raport analitic şi o culegere de documente. Acesta, însă, este un program minim, pentru că membrii comisiei, în funcţie de posibilităţile de finanţare şi de accesul la arhive, intenţionează să propună preşedintelui şi o altă serie de iniţiative în acest sens. Europa libera a cautat sa afle ce parere au oamenii simpli despre condamnarea comunismului.

„Ce parere am despre condamnarea comunismului? Demult eu cred ca trebuia de inceput chestiunea asta. Toti sint dintr-o oala luati, ca condamnam noi comunismul pina la 91 sau dupa 91, daca o sa fie condamnati din 2001 pina in 2008, cred ca merită.”

„Trebuia mai devreme neaparat dar undeva poate am gresit si noi toti. Acuma s-au copt mai mult premisele pentru a ne expune si parerea si chiar de ai condamna pentru toate nedreptatile si nelegiuirile pe care le-au savirsit si pe timpul Uniunii Sovietice si care au durat din 2000 pina in 2009.”

„Ce-a mai fost de asa tip? Fascist? Totusi a fost un genocid asupra poporului. Atâtea jertfe au adus, gospodarii care au fost i-au dus, i-au strivit. Eu sunt pentru aceea ca să fie condamnat, sa fie scos totul la iveala, sa stie lumea, si cred ca sa fie interzisă existenţa Partidul Comunist şi a secerii si a ciocanului.”

„Europa a condamnat comunismul anul trecut. L-au facut la un nivel cu fascismul. Noi puteam sa-l facem mai devreme daca era alt regim. Dar cand eram sub regimul comunist, aceasta chestie nu poate fi facuta.”
„Demult trebuia, dar eu demult l-am condamnat. Eu am trăit in comunism. Si atunci vedeam ca nu e bine. Era greu dar noi spuneam ca suntem fericiţi.”

„Comunismul este o ideologie. Datorita lui a supravieţuit Uniunea Sovietică 70 de ani. Voronin este pur si simplu un om care s-a ocupat cu facerea banilor, cu ajutorul postului lui. El niciodata nu a fost comunist. El este un oligarh, un milionar. Comunismul pentru el a fost numai un brand, o marcă comercială, care s-a cumpărat. Comunistii actuali nu sunt comunisti, uitati-vă la veniturile lor, la proprietatile lor, ei niciodata nu au fost comunişti.”

„Nu comunistii trebuie condamnati, dar politica comunistă. Aşa cred.”

Mihai Iuraşcu
Profesorul de istorie Mihai Iurascu este de parere ca ar fi bine sa fie condamnate nu doar crimele comunismului dar si ideologia fondatoare: „Partidul Comunistilor din Republica Moldova mai spera sa revina la guvernare, si invoca urmatorul atuu in vederea dreptatii, cu ghilimelele de rigoare, a ceea ce promovează ei, explicand lucrurile in felul urmator: ei bine, comunismul sau regimul stalinist, apoi brejnevist, in cele din urma regimul totalitar comunist, a fost rau in masura in care ei o accepta. Pentru ca asa a procedat Stalin, sunt greşelile dânşilor, ale respectivilor lideri. Dar cand e vorba de doctrină, ei zic, pana in prezent, că docrina e perfectă, si pur si simplu a fost aplicata greşit. Or, anume in aceasta si consta pericolul ca societatea sa se prindă cu aceasta nadă. Personal consider ca lucrurile trebuie privite tocmai pornind de la doctrină. Doctrina ca atare a fost una total greşită.”

Valentina Ursu: Condamnand comunismul, nu inseamna ca incetează sa activeze in Republica Moldova şi Partidul Comuniştilor?

Mihai Iurascu: Ideea de a condamna comunismul ar trebui sa insemne a condamna si Partidul Comunistilor din Republica Moldova. Argumentele ar fi: si pentru faptele grave comise de-a lungul anilor, de tristă pomină, şi chiar din motivul ca PCRM incearca sa manipuleze societatea basarabeană, invocand acest argument că totusi PCRM ar fi forţa politica capabila sa aplice corect doctrina marxist-leninistă care chipurile a fost corectă, care ar fi in folosul societatii. Solutia problemei, in viziunea lui Marx era sa-l salvam pe om de tot ce inseamna individual, personal şi sa-l transformam intr-o fiinţă total socială.

Valentina Ursu: Haideti sa vedem, ne asculta generatii mai tinere. Dumneavoastră predati copiilor orele de istorie. Ei cunosc suficient despre raul pe care l-a facut comunismul?

Mihai Iurascu: Nu cunosc in masura in care noi o cunosteam chiar si din carti.

Valentina Ursu: Bine, dar daca nu cunosti trecutul istoric e greu sa te descurci in prezent, cu atât mai mult in viitor.

Mihai Iurascu: Avem nevoie de a cunoasre trecutul pentru ca, la randul nostru, sa nu decadem intr-un istoricism de altă natură. Am invedere perioada 2001-2008 – s-a facut tentativa de a explica, chipurile istoric, o realitatea denaturată a aşa-zisei naţiuni moldoveneşti, aşa-zisului stat moldovenesc istoric. Vezi-Doamne, au invocat argumentele chipurile istorice, cum face toată lumea, isi explica prezentul prin trecut. Daca e sa fim mai atenti, cunoasterea trecutului e pentru a explica niste realitati corecte, dar nu să studiem trecutul, ajustandu-l cu orice preţ la nişte idei greşite.

Valentina Ursu: Uneori acest notiuni de „comunist”, „comunism” provoacă conflicte intre generatii.

Mihai Iurascu: Solutia ar fi urmatoarea. In primul rand să nu decadem in nişte discuţii antagoniste dure, rigide, drastice, propunandu-ne sa convingem buneii noştri ca nu au dreptate. Stiut lucru, ceea ce acumulează omul pe parcursul vietii, de la o varsta incolo ii este greu sa se dezică. E vorba nu numai de memorie, dar de psihologie chiar.

Valentina Ursu: In concluzie, Parlamentul trebuie sa ia o decizie referitor la condamnarea comunismului?

Mihai Iurascu: Neaparat. Sunt convins. Sa pornim procesul de condamnare a comunismului cu etapa condamnarii doctrinei si mai apoi ce-a reieşit din asta: regim, fapte, crime, deportari, forte politice si asa mai departe.

-----------------

Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin a criticat înfiinţarea unei comisii pentru studierea comunismului. Fostul preşedinte a spus că eventuala condamnare a comunismului ar fi o „erezie”. Voronin a mai spus că o asemenea atitudine ar fi jignitoare la adresa celor care au luptat împotriva fascismului şi că guvernul ar face mai bine să pregătească a 65-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste. Comisia condusă de istoricul Gheorghe Cojocaru a fost înfiinţată din iniţiativa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Ea ar urma să-şi prezinte raportul la vară. Deputatul democrat Oleg Serebrian spune ca anume condamnarea comunismului ar trebui să preceadă aderarea la UE. Parlamentarul mai crede ca Republica Moldova ar trebui sa suprime toate simbolurile comunismului.

Oleg Serebrian
Oleg Serebrian
: Era cazul ca una din primele actiuni ale AIE, in momentul in care au obtinut aceasta majortate in parlament, să fie inaintarea unui proiect de lege privind condamnarea comunismului si in primul rand a simbolurilor comuniste. Imi amintesc exact AMN inca in mai 2009, printr-o declaratie facuta de Victor Osipov, pe atunci purtător de cuvânt al AMN, se anunţa ca AMN susţine initiative presedintelui Iuşcenco privind condamnarea simbolurilor comuniste în Ucraina. Deci nu poti sa sustii o asemenea initiativă intr-o tara si sa n-o sustii si in Republica Moldova, care a suferit cel mai mult de pe urma regimului comunist. Chiar in anii recenti. Sa nu uitam ca astfel de initiative au fost dezbatute şi sustinute in parlementele multor state europene, Adunarea Parlamentara la Consiliului Europei inclusiv. Estonia, care are o lege a prohibitiei simbolurilor comuniste foarte dură. Ajungi sa faci 3 ani de inchisoare daca afisezi simboluri de acest gen sau faci propagandă prin intermediul simbolicii comuniste sau naziste. Lutuania in 2008 a adoptat o lege identică. Mentionez cazul României, a atâtor alte ţări membre ale UE. Pe mine ma suprinde intr-un fel reactia unor observatori, nu neaparat activisti a unor partide politice, care vad intr-un astfel de pas ingradirea unor drepturi politice. Despre care drepturi vorbim?

Valentina Ursu: Domnule Serebrian, sunteti deputat, iar in Parlament stati chiar alaturi de reprezentanţii opozitiei comuniste. O fractiune care detine acum 44 de mandate. Chiar liderul PCRM, Voronin a spus că in acest moment este o prostie sa condamni comunismul. Comunistii moldoveni interpretează aceasta ca o incalcare a drepturilor omului.

Oleg Serebrian: Sunt lucruri total diferite. Eu cred ca acest partid trebuie convins să-şi revadă nu doar simbolica, dar si platforma doctrinară. De fapt s-a deplasat atât de mult de la platforma electorala anterioara, incat in momentul de faţă nici nu mai putem numi realmente un partid comunist. Acest partid profita anume de simbolică. Ceea ce-i aduce avantajele pe care le are, promovand personaje corupte, sau personaje certate cu bunul simţ, cum este deputatul Vladimir Voronin, care are un limbaj deja iesit din limitele bunului simţ şi a bunului comportament in public.

Valentina Ursu: Si totuşi in cazul in care se ajunge sa fie pusa la vot in parlament condamnarea comunismului, sunt sigur ca veti avea o reactie dură din partea deputatilor comunişti. Va fi o confruntare? Ce reactie ar putea sa trezească in societate aceasta confruntare din Parlament dintre guvernarea liberal-democrata si opozitia comunistă?


Oleg Serebrian: Partidul Comuniştilor a insistat atat de mult pe anumite prohibitii atunci cand se vorbea de inregistrarea partidelor politice. Bunăoară: neinregistrarea partidelor care promovează ideea fuzionarii Republicii Moldova cu alte ţări, cum spun ei, suprimarii independentei Moldovei. N-au fost o serie de partide politice purtate luni de zile fiindcă statutele pe care le prezentau la Ministerul Justitiei n-ar fi fost tocmai conforme cu legislatia in vigoare. Daca avem ingradiri de anumit gen, legate de partidele politice, nu putem sa spunem ca nu pot exista si ingradiri de alt gen.

Valentina Ursu: Totuşi aceste temeri ca partidul comunistilor din Moldova ar putea fi scos in afara legii, ziceam aceste temeri sunt fondate, trebuie sa trezească banuieli, suspiciuni?

Oleg Serebrian: Nu este vorba de scoaterea in afara legii a PCRM. Este vorba de simbolica utilizata de acesta, sau alte partide politice care pot utiliza o simbolica care aminteste de un trecut istoric, de condamnarea unui regim. Atentie, PCRM, in declaratiile sale, facute si de Vladimir Voronin si de Vadim Mişin şi de alti oficiali ai partidului, in repetate randuri au atras atentia asupra faptului că PCRM nu este continuator de drept si nici continuator moral al PCM, implicit PCUS. Deci, daca nu este continuator nici macar moral, din ce considerente face apel la tezaurul, in ghilimele, emblematic al acestor partide politice?

Cei 700 de mii simpatizanţi sunt simpatizanţii acestui partid. Noi vorbim de partidul respectiv care nu au continuitate, nu are legatură cu partidele totalitare din trecut, deci să-şi asume o alta simbolică. Vin cu un alt mesaj, cu alte simboluri. Daca sunt atat de buni, sa nu se cramponeze intr-un simbol. Eu maine organizez un partid de dreapta si pun svastica in calitate de simbol electoral. Spun ca voi fi automat votat de 7-10 la sută din populatie. Ma rog, nu contează ce spun, poate spun lucruri corecte si liberale, dar mie imi place svastica pentru ca este un simbol reperabil de catre public. Considerati ca acest tip de actiune este corect? Părerea mea este ca nu. Odata ce PCRM nu-si asuma acel trecut, sa nu-si asume nici simbolurile acelui trecut. Cred ca este corect ca in primul rand PCRM sa mearga pe aceasta idee, din moment ce nu pune semn de egalitate intre partidul actual şi fostul Partid comunist din Moldova, inseamna ca nu poate face niciun semn de egalitate simbolică cu aceste partide si nu poate utiliza simbolurile acestor partide politice, speculand sentimente nostalgice.

----------------

Scriitorul Vladimir Beşleagă, deputat in primul Parlament dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, face parte din comisia care are mandat de a studia si de a da in faza finală o apreciere a regimului comunist sovietic totalitar, si asta tinand cont de faptul ca in societatea moldovenească actualmente părereile oamenilor sunt impartite atunci cand este vorba de condamnarea comunismului.
Valentina Ursu cu Vladimir Beșleagă la lansarea ultimului volum „Jurnal săptămînal”


Vladimir Beşleagă: In orice societate, sub orice regim există paturi ale populatiei care profita de avantajele acelui regim. Pe de alta parte exista paturi sociale care suferă, pentru ca asta regimurile totalitate, ele trebuie sa se sprijine pe ceva. Iata acest regim totalitar a avut si el beneficiarii sai, protejatii sai, care odata cu destramarea si caderea acelui regim duc dorul si vor revenirea si vor restaurarea.

Valentina Ursu: Da cum poate o ţară sa condamne comunismul cand are Partidul Comunistilor pana nu demult la guvernare, acum la opoziţie?

Vladimir Beşleagă: Condamnarea aceasta pentru situatia in care ne aflam noi este foarte intarziată. Ea urma sa se produca, in mod firesc, la inceputul deceniului 10, pana in anii 90.

Valentina Ursu: Sa luam prin comparatie. Romania este prima ţară din fostul bloc sovietic care isi condamnă explicit trecutul istoric comunist. Ucraina face tentativă. Noi, Republica Moldova, situata intre aceste 2 ţari, parca altfel percepe aceste fenomen.

Vladimir Beşleagă: Daca e sa vorbim de România, a fost afectata atat de puternic de comunism incat acolo situatia a fost, mai ales odată cu Ceauşescu care si-a declarat independenţa de Kremlin, si-a creat o imagine in lume, acolo comunismul a prins radacini atat de puternice, si nu degeaba s-a facut statistica, si s-a spus ca acolo au fost peste 4 milioane de comunisti si o securitate foarte puternica care a influientat mentalitatea. Ceea ce este specific pentru România e ca aceasta schimbare s-a facut pe jumătate. Nu o schimbare radicala ca in Polonia, acolo tot a venit un nomenclaturist la conducere, ca si in Moldova, si cand partidele de dreapta au incercat sa preia initiativa, s-au starnit mineriadele, au fost chemati minerii ca sa distruga. A fost distrusa universitatea, au fost distruse sediile partidelor de dreapta. Si acolo s-a perpetuat mai multi ani regimul ăsta pana a venit Emil Constantinescu, care sa ia o turnura mai categorica spre democratie. Si Constantinescu a fost blocat, dar Băsescu a reusit pentru ca s-au coalizat partidele de dreapta.

Valentina Ursu: Ce veti reusi dumneavoastră? Că doar faceti parte acum din aceasta comisie inaugurata si in Republica Moldova?


Vladimir Beşleagă: In componenta acestei comisii sunt autori cu mari carti publicate despre rezistenţa anti-sovietică.

Valentina Ursu: Ce veţi reusi?

Vladimir Beşleagă: Se va reusi un fel de sinteză a crimelor acelui regim totalitar si nu numai acelui, pentru ca se are in vedere si acesti 8 ani care au avut loc in acest secol, si el este plin de crime. Hai ca nu este totalitarist, ca alaturi de el erau si partide de dreapta.

Valentina Ursu: Acest partid al comunistilor din Moldova va opune rezistenţă?


Vladimir Beşleagă
: Sigur ca va opune rezistenţă. Ei au si declarat de mai multe ori că toate crimele acestea care s-au facut, deja au fost condamnate de partidul lor. Asta este ca in vechea poveste: face un pacat, se duce si marturiseşte, apoi face iar un pacat si merge si marturiseşte şi tot aşa. Actuala comisie eu cred ca isi propune nu numai sa se alinieze la tarile care au condamnat comunismul, dar sa se ia si anumite decizii. Desigur ca nu decizii jodecatoresti sau penale, dar decizii morale. Sa ajute societatea sa-si dea seama că acest regim care a venit, aceasta guvernare nu este succesoare acelor guvernari care si-au batut joc de populatie, ci ca vrea sa faca intr-adevar o tara democrata, o societate democrata. Deci sunt aspecte care nu au fost elucidate, dar care urmează sa faca parte din acest raport.

Si inca al doilea moment: cercetatorii nostri trebuie sa se bage in domeniul luptei cu adversarii regimului, care au fost supusi la tratamente prin psihiatrie. Un mare om, cum a fost Andrei Vartic, a fost in permanentă luptă cu regimul. El a fost persecutat, a fost arestat de multe ori, a fost bagat la psihiatrie; eu am auzit din gura lui cum a ajuns acolo si cum gratie unei surori medicale care urma sa-i faca injectii de idiotizare, de paralizie asa cum au facut cu toti, cu Ion Vasilenco, pe care l-a bagat la casa de nebuni pentru ca a scris despre Stere, despre alte lucruri care nu le erau convenabile. Numai gratie surorii medicale, care era tanara, si el era baiat tanar si frumos. Si ea spuse: eu n-am sa-ti fac injectiile acestea, tu sa nu spui la nimeni, eu am sa le arunc, dar am sa spun ca ti le-am facut. Aşa s-a salvat şi a ieşit de acolo. Aceasta este distrugerea identitatii româneşti, care merge de la Stalin, de la teoria ceea e unii noi naţiuni şi nu ştiu ce.
Previous Next

XS
SM
MD
LG