Linkuri accesibilitate

01.02 - București: Interviu cu Victor Babiuc ministrul apărării


Victor Babiuc

Victor Babiuc: „pentru a reforma şi a restructura armata română, asa cum am promis... ajungem la o cifră de 1 miliard de dolari”.

1 februarie 2000

Actualitatea românească – (Moderator Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati)

Un interviu cu ministrul apararii Victor Babiuc.

Despre bugetul apararii si nevoia de finantare a reformei in acest domeniu pentru ca Romania sa poata sa se apropie de standardele cerute de NATO.

În urma declaraţiei secretarului de stat american, Madelaine Albright, că România are nevoie de şi mai multe eforturi, ministrul apărării, Victor Babiuc, a declarat că ţara nu este într-o poziţie foarte bună, iar din punctul de vedere al aliatilor, aceștia sînt intr-o pozitie de asteptare. Accentul se pune pe reforma economică, „şi din acest punct de vedere se pare că suntem debitori mai vechi”, a declarat ministrul apararii.

În al doilea rând secretarul de stat american Albright a precizat ca este nevoie de controlul civil asupra armatei, lucru care, spune Babiuc, l-a surprins şi a cerut clarificări, „pentru că acest lucru exista iar aşa o formulă generală de control civil asupra armatei este mai puţin profitabilă pentru noi, dacă nu este şi ea localizată într-un domeniu sau altul care să ne arate exact la ce s-a gândit mai exact doamna secretar de stat”.

Cât priveşte bugetul pentru îndeplinirea standardele NATO, Babiuc declară că „pentru a reforma şi a restructura armata română, asa cum am promis sa facem si sa ajungem la o armata in 2003 cu efective de 112 mii de militari și 28 de mii de civili este nevoie in acest an de 700 de milioane de dolari la care se adaugă banii pentru datoria externă de circa 200 de milioane de dolari, banii pentru sănătate şi învăţământ, şi ajungem la o cifră de 1 miliard de dolari”. In 2000, spune ministrul Babiuc, bugetul ar fi alocat 1,9 din Produsul Intern Brut.

Babiuc susţine că este greşită impresia FMI cum că s-au mărit salariile bugetarilor din Ministerul de interne si din cel al apararii : „Noi încheiem ciclul majorărilor la toţi bugetarii. Proiectul de lege a fost depus cu peste un an în urmă şi dacă parlamentul a întârziat până în vara lui 99, iar după aceea încă o dată amânată intrarea în vigoare până în decembrie 99, n-are nici o vină armata”.

Deşi FMI-ul a cerut reduceri administrative în special în bugetul MAPN, Babiuc insistă asupra acordării celui de-al 13lea salariu. FMI doreşte reduceri în armată, pentru că, deşi securitatea este foarte importantă, nu face parte dintr-un domeniu productiv. „Este considerat că face parte din cheltuielile neeconomicoase, sau într-un sector care nu produce”, a menţionat Babiuc.

Intrebat despre privatizarea IAR Ghimbav si despre dotarea cu elicoptere a armatei romane, ministrul apararii sustine ca armata romana are nevoie de elicoptere de atac si ca a facut tot ce a putut pentru a aduce, pentru privatizarea de la Ghimbav firme importante. Babiuc spune ca din cauza tratatelor la care Romania este parte, armata romana este dotata slab, mai slab decit alte tari din regiune, raportat la populatia si la teritoriul Romaniei si aceste elicoptere de atac ar fi utile „pentru a suplini alte lipsuri din arsenalul militar”. O tara care are o astfel de arma este privita altfel de potentiali inamici cu ginduri rele. Ministrul Babiuc spune ca in 1998 a sustinut proiectul privatizarii Ghimbav cu firma Bell, un proiect pe care nu el l-a initiat, dar a fost de acord ca el ar fi trebuit finalizat. Babiuc spune ca nu a putut depasi opozitia guvernului care nu a vrut sa acorde garantiile necesare pentru creditarea proiectului.

Babiuc spune ca guvernul a adus drept contra-argumente pentru aceasta afacere, faptul ca cele 2 miliarde de dolari necesare pentru elicoptere ar fi putut fi fost folosite in alte domenii: şcoli, sau spitale. In opinia lui Babiuc, argumentul este fals, pentru ca acesti bani ar fi venit special pentru acest proiect, care ar fi putut sa revigireze si industria romaneasca.

„Erau argumente de ordin economic şi argumente fals economice, pentru că în baza acestui proiect se relansa industria românească de aviaţie. Se creau aproximativ 6 mii de locuri de munca, aduceam o infuzie de capital şi tehnologie, se construia o mare parte din elicopter in Romania si lansam o industrie de vârf cu acest proiect, iar banii urmau sa fie folositi in 16 ani, daca imi aduc aminte bine, a spus ministrul apararii Victor Babiuc. Ministrul sustine ca renuntarea la acest proiect nu a fost facuta din argumente de ordin politic: „Nu a fost o conditie pentru intrarea noastra in NATO.”
XS
SM
MD
LG