Linkuri accesibilitate

01.02 - Chișinău: Țările UE introduc vize pentru cetățenii R. Moldova


În cazul întăririi frontierei UE pe Prut, Republica Moldova riscă să rămână înafara spaţiului Uniunii şi va fi nevoită să-şi întărescă relaţiile cu partenerii din Est.


1 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Țările UE introduc vize pentru cetățenii R. Moldova
.

Dan Ionescu: La briefingul de astăzi al Ministerului de Externe au fost abordate mai multe chestiuni de mare actualitate, de la aceea a introducerii vizei pentru cetăţenii Republicii Moldova de către o serie de ţări europene, până la apropiata vizită a secretarului general al NATO la Chişinău. Relatează corespondentul nostru Radu Benea:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Iurie Vition, a informat astăzi, în cadrul unui briefing, despre modificările introduse de Cehia şi Slovacia în regimul de trecere a frontierei pentru cetăţenii străini, inclusiv din Republica Moldova. Cetăţenii moldoveni nu vor mai putea obţine vize pentru Slovacia la frontieră, ca mai înainte, ci doar la Ambasada slovacă de la Bucureşti. Ei vor trebui să aibă asupra lor şi o asigurare de sănătate. Cei, care vor să călătorească în Cehia pe o perioadă de până la 30 de zile, vor trebui să dispună de o invitaţie legalizată de poliţia cehă, sau de un document privind asigurarea mijloacelor financiare pe perioada aflării în ţară. Este vorba de aproximativ 30 de dolari pe zi, precum şi de asigurarea de sănătate. La intrarea pe teritoriul ceh, călătorii sunt obligaţi să completeze o aşa-zisă declaraţie de frontieră, la care să ataşeze două fotografii. Pentru o şedere de peste 30 de zile, solicitarea urmează a fi prezentată doar la Ambasada Cehiei la Bucureşti.

Tema întăririi frontierelor cu statele ce nu sunt încă admise la negocierile de aderare la Uniunea Europeană i-a interesat pe jurnalişti şi la briefingul de astăzi. Solicitat să se pronunţe asupra evoluţiilor legate de procesul de aderare a României la Uniunea Europeană şi eventualele consecinţe pe care ar putea să le suporte Republica Moldova, Iurie Vition a menţionat: „Lucrurile se produc înafara voinţei Ministerului de Externe. Vorba e că atunci când se vor întreprinde acţiuni concrete, aceste propuneri, documente care vor fi prezentate, urmează să fie examinate. Da, dacă înalţi demnitari din ţările vecine, nu numai din România, din Cehia, din Polonia, din Ungaria, vorbesc despre schimbări privind accesul cetăţenilor nu numai ai Republicii Moldova în ţările lor, e o problemă care urmează să ia, să zicem, forme concrete într-un viitor apropiat”.

Evident, a concluzionat Vition, în cazul întăririi frontierei Uniunii Europene pe râul Prut, Republica Moldova riscă să rămână înafara spaţiului Uniunii şi va fi nevoită să-şi întărescă relaţiile cu partenerii din Est.

Răspunzând la o altă întrebare, referitoare la intenţia Republicii Moldova de a avea, în acelaşi timp, zone de liber schimb cu Uniunea Europeană şi cu Comunitatea Statelor Independente, purtătorul de cuvânt a menţionat că poziţia Republicii Moldova în această problemă rămâne aceeaşi: „relaţiile cu CSI nu trebuie să dăuneze relaţiilor cu statele europene”.

La briefingul de astăzi a mai fost anunţată vizita de lucru, pe care o va efectua la Chişinău, în intervalul 10-11 februarie, Secretarul general al NATO, lordul George Robertson. Vizita e circumscrisă Programului Parteneriat pentru Pace. Secretarul general al NATO va avea întrevederi cu şeful statului, primul ministru, cu ministrul de externe şi al apărării, cu membrii conducerii organului legislativ. Pe agenda discuţiilor figurează atât chestiuni referitoare la perspectivele cooperării în cadrul Parteneriatului pentru Pace, dar şi probleme legate de ultimele evoluţii din Republica Moldova. Este vorba, după cum a explicat purtătorul de cuvânt, şi despre tentativa nereuşită a unei delegaţii spaniole de a inspecta, la sfîrşitul lunii trecute, trupele militare ruse, dislocate la Tiraspol. Misiunea efectuată conform Tratatului privind armele convenţionale din Europa, aşa-zisul Tratat FACE. Înainte de aceasta, însă, la Chişinău, va efectua o vizită, în perioada 2-5 februarie, o delegaţie reprezentativă a Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii, condusă de ambasadorul K. Dencherly, trimisul special al Secretarului de stat al Statelor Unite pentru problemele Tratatului FACE. Principala problemă ce va fi pusă în discuţie este retragerea de pe teritoriul Republicii Moldova a armelor convenţionale ruse, în conformitate cu deciziile summitului OSCE de la Istanbul.

Din Chişinău Radu Benea, Radio Europa Liberă.


Dan Ionescu: Privitor la posibilitatea introducerii vizei pentru cetăţenii Repubicii Moldova, cotidianul bucureştean Evenimentul Zilei remarcă cu ironie amară că „Podul de flori de peste Prut din perioada romantică de la sfîrşitul deceniului al optulea şi începutul celui de-al noulea, riscă să se transforme, sub presiunea Uniunii Europene, într-un „Pod de vize”. Ziarul îl citează pe senatorul Gheorghe Frunda, proaspăt întors de la Strasbourg, potrivit căruia, măsura care îi vizează pe moldoveni este „una raţională, şi nu emoţională. Ea nu se manifestă împotriva românilor din Moldova, ci împotriva criminalilor, care intră uşor în România, sau în ţări-membre ale Uniunii Europene”.
XS
SM
MD
LG