Linkuri accesibilitate

Crearea Agenţiei de intervenţie şi plăţi în cadrul Ministerului Agriculturii


Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc
Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc

Lipsa de transparenţă rămâne a fi cea mai mare problemă în domeniul subvenţionării agricultorilor

Guvernul a aprobat astăzi în şedinţă crearea Agenţiei de intervenţie şi plăţi în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care va fi responsabilă de repartizarea subvenţiilor de la stat pentru agricultori. Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc a explicat că instiuirea agenţiei a fost necesară pentru repartizarea echitabilă a subvenţiilor către agricultori şi eliminarea unor practici anterioare precum acordarea sprijinului din partea statului după criterii de interese. Cum anume ar putea noua agenţie să-şi atingă scopul propus şi ce părere au agricultorii despre asta?

Ministrul Cosarciuc spune că noua agenţie, care va avea o reţea de 9 subdiviziuni regionale, va fi abilitată să examineze solicitările de subvenţii, va încheia contracte cu agricultorii şi va evalua eficienţa utilizării banilor. L-am înterbat pe ministrul agriculturii cum va garanta agenţia tratamentul corect si echitabil al tuturor solicitanţilor de bani?

Valeriu Cosarciuc: „În primul rând vreau să vă spun că AIP va acorda acest sprijin în baza regulamentului care va fi aprobat de către guvern. Acum acest regulament este la avizare, iar principiul cel mai important al acestui regulament sau al procesului de subvenţionare este în primul rând transparenţă. Asta înseamnă că sprijinul va fi acordat în baza unor planuri de afaceri şi în baza concursului acestui plan de afaceri. Dacă până acuma în principiu ajutorul din partea statului se acorda în baza unor documente prezentate fără nici un contract, acum apare acest contract între această agenţie şi beneficiarul de sprijin şi astfel în contract vor fi prevăzute şi responsabilităţile pentru folosirea eficientă a sprijinului din partea statului. Adică cel care va beneficia de sprijin va fi obligat ca să le folosească eficient, fiindcă dvs. ştiţi foarte bine că în perioada precedentă erau cazuri când unul şi acelaşi agent economic beneficia pentru una şi aceeaşi măsură de două sau trei ori.”

Agricultorii tratează totuşi cu multă prudenţă iniţiativa Ministerului Agriculturii, pentru că au în spate experienţa din anii precedenţi când funcţionau mecanismele obscure, în faţă fiind scoase cele mai bune intenţii. Iata ce spune Nicolae Olaru, fermier din raionul Rezina:

Nicolae Olaru: „Se primeşte că cei care astăzi au bani sau cei de peste hotare care au cumpărat pământ în unele regiuni ale ţării, peste a treia persoană au cumpărat aceste pământuri şi au sădit vie şi tot persoanele acestea primesc subvenţii, nu socot că este echitabil. Să dea măcar la fiecare o speranţă, din cele 300 de milioane care sunt preconizate pentru subvenţionarea în agricultură anul ăsta, ar trebui vreo 130 de milioane să fie rezervate pentru nişte ramuri strategice pe care le consideră guvernul că le are, resul 200 de milioane ar trebuie distribuite la fiecare hectar de pământ şi ar primi şi cel care are 3 mii de hectare şi cel care are un hectar şi cel care are 10 hectare. Cine anul ăsta, în situaţia de astăzi, o să cumpere tehnică agricolă?”

La rândul său, Viorel Chivriga, expert la IDIS „Viitorul”, salută crearea Agenţiei de intervenţie şi plăţi, dar spune că activitatea acesteia va depinde de modul în care va fi selectat şi organizat personalul acestei agenţii. Lipsa de transparenţă, spune Viorel Chivriga, rămâne a fi cea mai mare problemă în domeniul subvenţionării agricultorilor.

Viorel Chivriga : „La momentul actual s-au publicat cu întârziere şi regulamentul privind subvenţionarea în 2010, s-a publicat cu întârziere la 4 ianuarie şi proiectul regulamentului cu privire la organizarea agenţiei de plăţi şi intervenţie în agricultură. Ceea ce este foarte rău e că până la publicarea acestor regulamente au apărut şi unele liste de potenţiali beneficiari. Este un lucru care ne pare cam dubios. Era normal ca să fie aprobate aceste regulamente ca oamenii de la ţară să cunoască care sunt condiţiile de vizibilitate, unde vor fi repartizaţi banii din bugetul de stat şi după aceea, după o campanie de informare, să apară şi potenţialii beneficiari. S-a făcut ca la moldoveni.”

În conditiile unui buget auster, guvernul a alocat pentru subvenţionarea agricultorilor 300 de milioane de lei. Ca să poată conta pe surse din această „punguliţă” solicitanţii vor trebui să facă parte dintr-o asociaţie de producători şi să dovedească cel putin cu acte că dispun de cunoştinţe în domeniul agricol în care activează.
Previous Next

XS
SM
MD
LG