Linkuri accesibilitate

Ziua lucrătorului Procuraturii - o instituţie independentă?


Comentatorii Petru Bogatu şi Vselovod Cernei deplîng dependenţa de factorul politic a Procuraturii

Astazi este Ziua lucratorului Procuraturii, organ de stat care astazi imparte premii jurnalistilor care au contribuit la promovarea imaginii procurorilor. Cu aceasta ocazie, Paul Hodorogea a incercat sa afle ce ar trebui sa asteptam de la Procuratura in continuare?

Analistul politic Petru Bogatu crede ca procurorii continua sa activeze in conditii dificile care isi lasa amprenta.

Petru Bogatu: „Zic dificile pentru ca procuratura nu este reformata, nu este reorganizata. Statutul ei actual este mostenit de la URSS, fapt care o face extrem de dependenta de factorul politic, pe de o parte. Pe de alta parte, este o procuratura poluata si extrem de afectata de guvernarea comunista, care a transformat-o intr-o bata in teasta opozitiei politice de atunci, lucru recunoscut si de procururi, ca au trebuit sa execute ordine directe politice.”

Petru Bogatu se declara convins ca revenirea la normalitate este imposibila fara pedepsirea celor vinovati de abuzuri comise timp de cel putin 8 ani.

Petru Bogatu: „Este o asteptare a populatiei, nu este o razbunare. Este in firea omului sa astepte sa i se faca dreptate, pentru ca este o conditie a schimbarilor lucrurilor in bine pe viitor. Fara pedepsirea raului nu putem merge inainte".

Vselovod Cernei, editorialist la ziarul Saptamana, nu se arata prea optimist atunci cind se discuta despre independenta procuraturii.

Vselovod Cernei: „La modul ideal nu cred ca se va intampla, pentru ca vedem noi si filme, si mai avem acces la informatii din toata lumea, pretudindeti sunt fisuri, pretutindeni sunt paduri cu uscaciuni.”

Il intreb pe Vsevolod Ciornei daca efectivul de procurori ramas acelasi ar fi in stare sa reformeze institutia?

Vselovod Cernei: „Nu este vorba ca au ramas aceiasi oameni. Este vorba ca lucrurile sunt foarte incurcate. Observ ca se pune foarte mult accentul pe torturile de dupa evenimentul din 7 aprilie, ceea ce este corect. Dar nu se investigheaza evenimentul cum a fost deturnata o demonstratie pasnica de protest in actiuni violente. Cine a facut-o? Sunt fire probabil de care se poate trage ca sa ajunga de la executori la cei care au dat comanda. Exista pericolul sa fie gasiti niste tapi ispasitori, care sa fie condamnati sa-si ispaseasca pedeapsa si multa lume implicata sa scape basma curata. Nu de alta, dar se intampla si in case mai bune.”

Ii cer si deputatului Vadim Misin, unul din liderii Partidului Comunistilor, o sugestie cu titlu de urare pentru procurori.

Vadim Misin: „Le urez un singur lucru: procuratura sa-si indeplineasca misiunea cu demnitatea de care are nevoie statul”

Paul Hodorogea: Da, o sa devina un organ mai independent de stat, de putere?

Vadim Misin: „Dar dumneavoastra il considerati neindependent? Eu cred ca procuratura a fost, este si trebuie sa fie un organ independent. De aceea, jurnalistii care spun ca procuratura a fost asa, dar va fi altfel nu pricep nimic in procuratura.”

Paul Hodorogea: Domule Misin, dar despre cazul lui Valeriu Boboc, de exemplu?

Vadim Misin: „Dar ce, cazul lui Valeriu Boboc este iesit din comun? In republica noastra sunt peste 300 de omucideri pe an. De ce jurnalistii nu se intereseaza de alte cazuri dar de cazul lui Boboc fac exceptie? Da, este un caz neplacut, ca orice omucidere. Cercetarea lui trebuie sa se faca nepartinitor, ca la carte, ca orice alta omucidere, nimic mai mult.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG