Linkuri accesibilitate

Depăşirea crizei constituţionale - amendare sau nouă redactare a Constituţiei?


Marian Lupu (PDM) şi expertul german Schimanke

Cum în AIE nu există un punct de vedere comun, cele 4 partide îşi pun speranţa în opinia experţilor Comisiei de la Veneţia

PDM din Moldova a cerut experiza unui grup care reprezintă social-democraţia germană pentru a găsi cea mai bună soluţie de depăşire a crizei constituţionale. Ce recomandă experţii germani şi care este poziţia PDM-ului şi a celorlalte componente ale AIE care deocamdată nu au un punct comun de vedere.

Marian Lupu nu exclude că legislatorii ar putea evita în acest an alegerile anticipate, dar liderul PD insistă ca soluţiile să derive din „supremaţia legii”. Nu legea trebuie să fie schimbată pentru atingerea unor interese politice, ci interesele politice trebuie să se înscrie în cadrul legal, conchide M. Lupu, fără să precizeze ce soluţie concretă are în vedere PD-ul.

Marian Lupu: „Eu gîndesc, eu rezonez nu din punctul de vedere al unor interese înguste de partid sau ale mele personale. Eu încerc să rezonez ca un politician responsabil, ca un om de stat care vrea ca în această ţară în orice circumstanţă să fie instaurat principiul de supremaţie a legii. Este o şansă pentru noi şi noi trebuie să demonstrăm, toate forţele politice parlamentare, că calea de integrare europeană, valorile europene pentru noi nu sînt o abstracţie, nu sînt declaraţii goale”.

Expertul german în probleme de drept constituţional dr. Schimanke, consultat de PD, cunoscut drept un expert în problemele Ucrainei, recomandă, „concentrarea pe un singur punct al Constituţiei”, pentru a uşura alegerea preşedintelui. În cazul în care se va decide modificarea mai multor articole, Schimanke crede că va fi nevoie de 2-3 ani pentru a găsi înţelegere din partea partidelor şi din partea societăţii civile.

Vlad Filat
Analişti locali constată că deocamdată AIE nu are un punct comun de vedere în ce priveşte calea de depăşire a crizei politice, chiar dacă a apelat la o comisie de experţi abilitaţi să identifice modalitatea de ieşire din impas. Şi asta pentru că, spun analiştii, componentele alianţei încă nu ştiu ce republică vor: parlamentară, prezidenţială, semiparlamentară sau semiprezidenţială. În scurt timp la Chişinău sînt aşteptaţi experţii Comisiei de la Veneţia, părerea cărora va fi una hotărîtoare pentru luarea unei decizii comune, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Vlad Filat, liderul PDL.

Vlad Filat: „Este important ca dincolo de anunţul făcut, deciziile ulterior adoptate să fie în deplină legitimitate, or aici eu îmi doresc foarte mult să avem expertiza externă. Aşteptăm şi punctul de vedere al celor de la Comisia de la Veneţia, pentru ca punctul nostru de vedere să fie nu numai motivat puternic sub aspect politic, dar şi din punct de vedere al recunoaşterii în plan internaţional. Modificarea Constituţiei nu este un lucru simplu, el este foarte important, fiindcă vizează mai mult viitorul decît prezentul şi anume aşa trebuie să vedem lucrurile".

Ion Hadârcă
PL are o poziţie mai clară pe care a expus-o în repetate rînduri liderul formaţiunii Mihai Ghimpu şi anume că alegerile parlamentare anticipate pot fi evitate. Deputatul Ion Hadîrcă, membru al PL, ne-a îndemnat să aşteptăm totuşi o decizie oficială a formaţiunii ce va fi formulată după venirea experţilor de la Veneţia.

Ion Hadârcă: „Chiar la ultima întîlnire a preşedinţilor fracţiunii cu preşedintele Băsescu, am accentuat că orişice formulă va fi elaborată, toate documentele şi toate variantele noastre vor fi consiliate, avizate, expertizate de către Comisia de la Veneţia şi de alte instituţii internaţionale”.


Chiar dacă vocea AMN-iştilor nu s-a făcut atît de bine auzită pînă acum, şi ei se pronunţă pentru modificarea Constituţiei. Ion Pleşca: „O susţinem, totalmente o susţinem. Ea necesită, sînt multe articole de modificat şi de ajustat la cerinţele zilei de astăzi şi în primul rind este nevoie ca să nu avem alegeri anticipate, lumea s-a săturat de alegeri”.

Igor Boţan
Între timp, Comisia pentru reforma constituţională instituită de preşedintele interimar al RM a ajuns la cîteva concluzii, pe care le sintetizează Igor Boţan, membru al Comisiei: „După două şedinţe care au avut loc s-a ajuns la concluzia că se va lucra asupra unei versiuni a Constituţiei în redacţie nouă, 69 de articole ar putea fi revăzute sau modificate iar textul Constituţiei trebuie să fie expus într-o redacţie nouă care probabil va fi supusă referendumului”.
XS
SM
MD
LG