Linkuri accesibilitate

INS: reduceri de personal de 15% în industria prelucrătoare, construcţii, comerţ


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Guvernul speră că numărul şomerilor nu va depăşi un milion anul acesta

Numarul somerilor din Romania va continua sa creasca cel putin in urmatoarele doua luni, dupa cum rezulta din datele unei cercetari facute de Institutul National de Statistica. In urma unor sondaje facute printre managerii principalelor sectoare economice concluzia specialistilor este ca numarul de salariati va scadea cu circa 15 la suta in perioada imediat urmatoare in industria prelucratoare, in constructii, in servicii si in comertul cu amanuntul. In industria grea, patronii se bucura ca guvernul va prelungii legea privind somajul tehnic, ceea ce inseamna ca statul le plateste celor aflati in aceasta situatie asigurarile sociale, iar intreprinderile o leafa de 75 la suta din salariul net. Premierul roman le-a atras astazi atentia angajatorilor ca exista un program european care ii poate ajuta cu peste 50 la suta din aceste cheltuieli.

In orice caz oficialii romani sustin ca numarul total al somerilor nu va depasi anul acesta un milion. Evaluarea a fost oferita asta toamna de reprezentantii Fondului Monetar International, iar reprezentantul FMI pentru Romania, Jefrrey Franks a sugerat ca lucrurile pot inca alunca spre aceasta dimensiune. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca numarul bugetarilor, cu cel putin 100 de mii, dar se pare ca este vorba despre posturi neocupate, dar bugetate in institutiile publice. La sfirsitul lunii trecute peste 700 de mii de oameni erau inregistrati ca someri, dar sindicatele si patronatele estimeaza ca pina la sfirsitul anului numarul celor fara locuri de munca se va dubla. Pentru a stabiliza lucrurile guvernul are citeva propuneri, socotite destul de ineficiente de liderii sindicali. Astfel firmele care vor angaja someri vor beneficia de deduceri fiscale, in functie de sumele pe care le investesc in aceasta forta de munca.

Mai mult premierul roman a explicat ca guvernul va finanta un program, care va beneficia de fonduri europene de jumatate de miliard de euro, prin care firmelor care angajeaza someri tineri sau cu virste de preste 45 de ani, sau provenind din agricultură li se vor achita de către stat până la 75% din salariul acelor angajati.

Aceste masuri nu au insa darul de a rezolva lucrurile. In conditiile in care bugetul Romaniei pe acest an nu a prevazut mai de loc bani pentru investitii in lucrari publice, e greu de spus cum va fi pornit motorul economiei nationale, care ulterior sa duca la crearea unor noi locuri de munca.
XS
SM
MD
LG