Linkuri accesibilitate

Londra: conferinţa asupra Afganistanului stabileşte un calendar al retragerii trupelor străine


Agenţia Reuters relatează că liderii participanţi la conferinţa internaţională asupra Afganistanului, de la Londra, au căzut de acord asupra unui calendar al retragerii trupelor străine. Potrivit unei ciorne a declaraţiei finale, forţa internaţională va începe să transfere răspunderea pentru securitate spre sfârşitul anului curent.

Într-un interviu acordat la Londra EL, ministrul de finanţe afgan Omar Zakhilwal a salutat decizia liderilor internaţionali. Ministrul afgan a spus că transferul puterii nu va însemna abandonarea ţării sale, ci „împuternicirea” guvernului şi poporului afgan.

Tot cu ocazia conferinţei de la Londra, guvernul Afganistanului a invitat miliţiile Taliban să participe la o întâlnire menită să pună capăt violenţelor.
Un oficial afgan a spus că reprezentanţii Talibanilor sunt bineveniţi să participe la loya jirga, un fel de sfat al înţelepţilor, care se va ţine în prima parte a anului curent.

Agenţia Reuters notează că guvernele occidentale, chiar dacă nu sunt împotriva unor deschideri faţă de Talibani, refuză să discute direct cu ei.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG