Linkuri accesibilitate

30.01.2000 - De ce nu sînt bani la buget?


O discuție cu Adrian Vasilescu, consilier al primului ministru și cu ziaristul Eugen Ovidiu Chirovici.

30 ianuarie 2000

Faţă în faţă” – o emisiunea de Nestor Rateş.

De ce nu sînt bani la buget.

Invitaţii emisiunii: Adrian Vasilescu, consilier al primul ministru Mugur Isărescu şi purtător de cuvânt al Băncii Naţionale şi Eugen Ovidiu Chirovici, redactor şef adjunct şi editorialist la Curierul Naţional.

După greva din învăţământul pre-universitar, mişcare de protest prin care profesorii au vrut să atragă atenţia asupra salariilor care rămân sub media pe ţară.

Prost plătiţi sunt angajaţii din domeniul sănătăţii, puţini bani au şi pensionarii. România, o ţară relativ bogată, are un guvern extrem de sărac.

De ce nu sunt bani la buget ?

Adrian Vasilescu citează din scrisoarea de demisie a ministrului educaţiei, Andrei Marga, care afirma între altele că „o economie săracă cum este economia României nu poate asigura educaţia de care are nevoie ţara!”
Cheia nu este bugetul, cheia este economia. Salariaţi, cât sunt ei, precizează Adrian Vasilescu, plătesc mai mult la buget decât toate combinatele sau platformele industriale. Impozitul pe profit, care a fost redus, aduce mai puţin la buget decât impozitul pe salarii.

Eugen Ovidiu Chirovici aduce în discuţie încă o sursă de pierderi pentru buget: economia subterană, care - crede el - s-a extins în ultimii ani. La care se adaugă trei ani succesivi de recesiune. Amploarea economiei subterane este foarte greu de estimat. Tentaţia evaziunii fiscale se datorează şi faptului că există prea multe impozite (este mai avantajos sa pui bani la bancă decât să reinvesteşti).

Adrian Vasilescu precizează că nu este atât vorba de o adevărată economie subterană, cât de una „necontabilizată”. Ce se produce, nu se contabilizează.

Relaxarea fiscală ar fi o soluţie dar cu un buget atât de sărac ca cel pe anul 2000, guvernul nici nu se mai poate gândi la reducerea impozitelor. De aceea se vorbeşte de reforma fiscală, o reformă care să stimuleze munca şi performanţa.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG