Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Pentru ca televiziunea să fie una cu adevărat publică ar trebui să se producă schimbarea de mentalitate a politicienilor.”

Invitatul nostru din această dimineaţă este jurnalistul Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente şi discutăm despre şansa companiei publice de radio şi televiziune să se transforme dintr-o instituţie independentă doar pe hârtie, într-una idependentă la modul real faţă de puterea politică, oricare ar fi aceasta.

Radu Benea: Dle Macovei, adversarii politici ai puterii spun că schimbarea conducerii de la televiziunea şi radioul publice s-ar face pentru a le subordona politic faţă de noua guvernare. Dvs ce părere aveţi?


Petru Macovei: Părerea mea este că oricum această schimbare se impunea, pentru că o adevărată reformă la această Companie nu era posibilă cu fosta conducere. Dar rămâne de văzut dacă conducerea care va fi selectată acum, după acest concurs, va încerca să repare lucrurile în aşa fel încât această companie să fie un serviciu independent, care pune în prim plan interesul publicului.

Diana Răileanu: Dar noua guvernare, va rezista tentaţiei de a nu folosi televiziunea şi radioul publice, aşa cum ar fi făcut fosta guvernare, ca să-şi lustruiască imaginea şi să-şi distrugă adversarii politici? Mai ales că anul acesta s-ar putea să fie un an electoral?

Petru Macovei: Tocmai din acest considerent teamă mi-i că va fi foarte tentată noua guvernare să utilizeze televiziunea publică ca pe un instrument de propagandă, aşa cum a făcut-o angro guvernarea comunistă. Unicul lucru care în această situaţie dă anumite speranţe este faptul că fiind o guvernare de coaliţie, asta înseamnă mai multe partide care fiecare au mai multe interese, şi atunci s-ar putea că această nouă presiune asupra noii conduceri a Televiziunii publice să fie una pe cât de diversă cu atât mai mică.

Diana Răileanu: Ce lucruri credeţi că ar putea sau ar trebui schimbate în primul rând de noua conducere de la Teleradio, aşa încât această instituţiei să-şi justifice numele de o instituţie în serviciul interesului public?

Petru Macovei: Pentru ca această televiziune să fie una cu adevărat publică ar trebui să se producă schimbarea de mentalitate a politicienilor. Atât vechea guvernare cât şi noua guvernare mă îndoiesc că în afară de declaraţiile publice foarte frumoase şi reformatoare pe care le fac în raport cu televiziunea publică să nu ia în calcul şi o posibilă încercare de a manipula conducerea, pentru că această conducere, la rândul ei, să manipuleze opinia publică. Va trebui, aşadar, ca politicienii să înceteze să facă acest lucru. În al doilea rând, este foarte important pentru ca televiziunea publică să fie un serviciu în interesul cetăţeanului să funcţioneze Consiliul de Observatori (CO), aşa cum scrie în lege. Asa înseamnă că acest Consiliul să fie într-adevăr independent în luarea deciziilor, iar conducerea care va fi selectată să nu perceapă televiziunea ca pe o întrepridnere privată şi să încerce să gestioneze această companie în colaborare cu CO întru binele cetăţeanului.

Radu Benea: Eu, din câte îmi amintesc de încercările de până acum, mereu s-a spus că reformarea nu este sau nu a fost posibilă din lipsă de independenţă, iar independenţă la Teleradio-Moldova nu a fost pentru că guvernanţii n-au avut voinţa politică necesară. Şi cercul se închidea într-un mod vicios.


Petru Macovei: Părerea mea legată de ceea ce a spus invitatul dvs este că bienînţeles reforma unei companii publice de radio şi televiziune porneşte de la managmet şi nu pot fi de acord cu soluţia pe care o propune, cu cineva din afară care să facă acest lucru. Sunt convins că există şi în Republica Moldova, iar concursul care s-a încheiat ieri a arătat acest lucru, suficient de mulţi profesionişti care pot să facă această reformă la Compania publică Teleradio Moldova.

Important este ca să fie selectaţi profesionişti adevăraţi, iar politicienii să înceteze să facă presiuni asupra Consiliului de Observatori sau asupra Consiliului Coordonator al Audioviziualului în ideea că să lase profesioniştii să-şi facă treaba la Televiziunea Publică. Sunt absolut convins că Compania publică poate să fie reformată cu forţe proprii, cu o singură condiţie ca politicienii să-i lase să-şi facă treaba aşa cum consideră ei. Este adevărat, aşa cum a spus şi Sorin, în foarte multe ţări în care funcţionează democraţia de multe sute de ani, cetăţenii sunt nemulţumiţi de prestaţia televiziunii publice, chiar şi în Marea Britanie sunt voci care contestă calitatea profesională a televiziunii BBC însă în acelaşi timp, această televiziune este un model de calitate în jurnalism, iar ceea ce ar trebui să facă noii administratori ai televiziunii şi radioului public este să impună acest jurnalism onest şi corect în raport cu cetăţeanul.

Radu Benea: Actualul concurs se va constitui într-un fel de test pentru actuala guvernare...

Petru Macovei: Este adevărat, este un test foarte mare şi nu pot să fiu sigur, însă ştiu că există încercări din partea unor politicieni să-i determine pe membrii CO să facă o alegere sau alta. Le-aş sugera politicienilor care au acces la putere după alegerile din 29 iulie să înceteze aceste presiuni, să lase CO, care are o componenţă, în opinia mea, bună şi care poate cu discernământ să aleagă nişte profesionişti în fruntea televiziunii şi radioului publice.
XS
SM
MD
LG