Linkuri accesibilitate

Imperativul transparenţei la alegerea conducerii TRM


Petru Macovei (API)
Petru Macovei (API)

Opiniile unor reprezentanţi ai societăţii civile

Preşedintele companiei Teleradio-Moldova, directorul radiodifuziunii şi directorul televiziunii sînt numiţi în funcţie în bază de concurs, după ce sînt aleşi cu votul majorităţii membrilor Consiliului de Observatori. Pentru a asigura transparenţă maximă, numele candidaţilor, CV-urile precum şi proiectele de intenţie ale participanţilor sînt date publicităţii. I-am întrebat pe cîţiva reprezentanţi ai societăţii civile dacă această procedură garantează promovarea unor candidaţi care să nu fie dependenţi de putere.

Iată ce crede Vasile Spinei, directorul centrului Acces-info, unul dintre promotorii legii cu privire la transparenţa actului decizional: "Această desemnare a preşedintelui companiei şi a vicepreşedintelui trebuie făcută cît mai transparent, nu atît publicarea proceselor verbale post-factum, cred eu că toate dosarele trebuie puse pe site, audierile trebuie făcute publice, într-o sală cît mai încăpătoare cu participarea tuturor doritorilor, toată răspunderea aparţinînd membrilor consiliului, întrebări, răspunsuri ş.a.m.d. Să vedem cum aceşti candidaţi se vor prezenta în faţa camerelor de luat vederi, cu ziarişti, cu o sală plină de consumatori ai bunelor informaţii care trebuie să urmeze".

Corneliu Mihalache, membru al CCA, consideră că acest concurs este compromis deja, pentru că actuala componenţă a Consiliului de Observatori ar fi ilegală, iar schimbarea de membri la CO ar fi avut scopul să demită vechea conducere a Teleradio-Moldova şi să aleagă oameni docili noii puteri.

Corneliu Mihalache: "Şi am ajuns la concluzia că ea nu poate fi reformată tocmai din considerentul că este un steag al Guvernării. Guvernarea n-are nevoie atît de Teleradio-Moldova ca instrument de propagandă, pentru că asta n-are priză la public acum, dar astă-i un fel de indiciu al faptului că eşti la guvernare, trebuie să te arate de dimineaţă pînă seara la Mesager, uite-atunci tu eşti la guvernare şi, din păcate sau din fericire, actuala guvernare nu se deosebeşte de precedenta".

Corneliu Mihalache consideră că Teleradio-Moldova are nevoie de reforme serioase, acest concurs, indiferent de cît de transparent va fi şi de cine va fi ales preşedinte al acestei companii publice, nu va schimba esenţial lucrurile.

La alt pol al reflecţiilor se află Petru Macovei, care reprezintă Asociaţia Presei Independente şi care consideră că putem avea încredere în noua componenţă a CO, atîta vreme cît acest organ este un mecanism al societăţii civile, dar şi un instrument de control pe care îl exercită societatea. În acelaşi timp, Petru Macovei admite că unii reprezentanţi ai partidelor de guvernare ar putea promova în aceste funcţii persoane care vor trebui ulterior să plătească eventual poliţe.

Petru Macovei consideră totodată că liderii Alianţei de guvernare sînt interesaţi să delege maximă autonomie acestei instituţii: "Această situaţie cînd la guvernare nu este un singur partid, ci mai multe, ar putea să fie ca un element de echilibru, dacă vreţi, or toate aceste 4 partide au şi ele ambiţii electorale, să nu uităm că s-ar putea să avem alegeri anticipate şi fiecare din aceste partide probabil va dori să promoveze un anumit mesaj către alegători, cetăţeni ai RM. Iar viitorul preşedinte al companiei şi viitorii directori de la radio şi televiziune tocmai vor trebui să încerce, aflîndu-se sub aceste posibile presiuni din partea partidelor de la guvernare pe de o parte, dar şi presiunilor care se anunţă a fi destul de dure din partea opoziţiei parlamentare, să apere întîi şi întîi interesul public".

Oricît de transparent ar fi concursul, întotdeauna vor exista şi critici, consideră Petru Macovei, şi de aceea ar fi bine de organizat cît mai multe dezbateri publice, de comunicat mai mult.
Previous Next

XS
SM
MD
LG