Linkuri accesibilitate26 ianuarie 2000

Actualitatea romaneasca“. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Constantin Alexandroaie).

Interviu cu ministrul de externe Petre Roman
la Washington.

Un interviu realizat după întrevederea cu Samuel Berger, consilier la Casa Albă. Petre Roman a declarat corespondentului Europa Libera la Washington, Constantin Alexandroaie, ca a discutat despre dimensiunea politica dar şi economico-financiară a parteneriatului strategic cu Statele Unite. Un alt subiect a fost pregătirile întreprinse de România pentru a prelua în 2001, preşedinţia în exerciţiu a OSCE.

Cu privire la deblocarea navigatiei pe Dunare, o preocupare majoră a României, Roman a declarat Europei Libere că Statele Unite vor şi ele deblocarea traficului fluvial dar nu vor să lase cumva impresia că ar colabora, din această cauză, cu regimul Milosevic.

Referitor la investitiile americane in Romania, ministrul de externe este de parere ca planurile de a imbunatati nu doar investitiile externe, ci si productia interna, au fost bine primite la Washington: „Ideea este nu doar de a atrage investitii, pentru ca drumul pe care Romania il parcurge acum catre Uniunea Europeana si noile circumstante care s-au creat acum sunt importante finantarii. Ceea ce avem nevoie acum, acasa, in tara, este sa facem loc accesibilitatii unei economii viabile, moderne”.

Roman a declarat ca este constient de coruptia din Romania, dar a explicat la Washington masurile luate „pentru a crea ceea ce stim cu totii ca este esential, si anume o piata functionala in tara”.
XS
SM
MD
LG