Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Auschwitz, simbolul groazei


Intrarea în lagărul de concentrare (Foto: Bundesarchiv)

65 de ani de la eliberare.


Auschwitz-ul a devenit un simbol al groazei, un sinonim pentru uciderea unor oameni nevinovaţi de către nazişti. Cei deportaţi la Auschwitz şi în celălalte lagăre de concentrare au fost consideraţi fiinţe nedemne de a trăi. Distrugerea fizică a unui popor întreg, planificată industrial, este o crimă unică în istorie.

Despre Auschwitz (pol. Oświęcim) s-au scris sute de cărţi. Ororile sunt inimaginabile. Şi totuşi mai există unii care neagă sau bagatelizează ceea ce s-a întîmplat acolo. Ultimul caz fiind cel al episcopului polonez, Tadeusz Pieronek. Acesta a declarat în preajma aniversării a 65 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz că evrei folosesc Holocaustul ca o „armă de propagandă”. Asta cu scopul de a-şi crea anumite facilităţi. Într-un sens asemănător s-a pronunţat şi liderul organizaţiei Vatra Românească, Ion Coja. Într-un articol plin de insinuări, publicat marţi, sub titlul „În România nu a existat Holocaust!” el preia şi adaptează ideile unor negaţionişti, formulîndu-şi părerile într-un mod grosolan şi jignitor.

Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 65 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Pentru a marca într-un mod demn această zi, fostul preşedinte al R.F. Germania, Roman Herzog, a propus în 1996, ca ea să devină ziua comemorării victimelor nazismului.

Ceremoniile de comemorare, organizate în Germania vor culmina într-o reuniune a Bundestagului. În faţa Parlamentului federal, preşedintele israelian, Shimon Perez, va rosti o cuvîntare.

Lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost construit de nazişti în 1941. A fost cel mai mare lagăr de exterminare. Dintre cele aproape 6 milioane de victime ale Holocaustului, la Auschwitz au pierit peste un milion. Potrivit istoricilor după sosirea lor la Auschwitz, circa 900.000 de deportaţi au fost băgaţi imediat în camerele de gazare. Aproximativ 200.000 de oameni au murit în urma bolilor, schingiurilor, execuţiilor şi experienţelor medicale. Dintre cei subordonaţi „îngerului morţii”, medicul nazist Josef Mengele, s-a distins şi farmacistul de la Auschwitz, Victor Capesius, originar din oraşul transilvănean, Sighişoara.

Evreii deportaţii la Auschwitz proveneau din numeroase ţări europene, ca Belgia, Germania, Franţa, Grecia, Italia, Iugoslavia, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, România, Uniunea Sovietică, Cehoslovacia şi Ungaria.

Locul unde s-a aflat acest lagăr a fost transformat după război într-un memorial şi centru internaţional de întîlnire.
XS
SM
MD
LG