Linkuri accesibilitate

Tărîmul intermediarilor


Nu zic că nu există o legătură între deprecierea leului şi preţul mărarului, numai că la noi, de obicei, deprecierea leului e un pretext pentru o scumpire necontrolată şi exagerată.

„Preţurile la unele produse alimentare au fost majorate nejustificat”, a declarat luni ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc. Ministrul a făcut referire, în special, la majorarea preţului zahărului cu 14%. Iar premierul Vlad Filat a precizat că procesul de formare a preţurilor va fi strict monitorizat de guvern, iar orice abatere de la prevederile legale va fi sancţionată strict conform legislaţiei. De aceea, săptămînal vor avea loc şedinţe de lucru cu factorii de decizie.

Haideţi să recunoaştem, stimaţi ascultători, că în anii tranziţiei interminabile preţurile aici au fost nu o dată majorate nejustificat. Una din explicaţiile ciudate, pe care ţi-o oferă vînzătorii atunci cînd eşti nedumerit de scumpirea pătrunjelului, cărnii, zahărului, e de-a dreptul năucitoare: „Păi, şi dolaru’ s-a scumpit ieri!” Nu zic că nu există o legătură între deprecierea leului şi preţul mărarului, numai că la noi, de obicei, deprecierea leului e un pretext pentru o scumpire imediată, necontrolată şi exagerată. Dacă azi leul se depreciază, fii sigur, frate moldovean, că mîine, ca la comandă, se vor scumpi exagerat multe produse alimentare. Şi mai curios e că, odată majorat, preţul pătrunjelului nu se va mai micşora nici dacă leul se înzdrăveneşte apoi ca voinicul din poveste.

În altă ordine de idei, să remarcăm că spaţiul ciudat-miraculos în care trăim e un fief al intermediarilor. Oare cîţi o fi ei – necunoscuţii intermediari care uită deseori că adaosul comercial nu poate depăşi 20%?
Sînt lacomi, nesăţioşi, avizi de îmbogăţire rapidă unii dintre intermediarii autohtoni. Şi dacă sîntem într-o economie de piaţă, şi dacă tot nu putem înlătura din circuitul comerical intermediarii, pesemne că numai monitorizarea, în limitele legii, de către guvern a procesului de formare a preţului îi poate tempera pe intermediarii hapsîni.

E inutil să aşteptăm ca regulile înseşi ale economiei de piaţă să-i pedepsească pe făuritorii de preţuri umflate. Aici economia de piaţă e una cu totul aparte.
XS
SM
MD
LG