Linkuri accesibilitate

R. Moldova-România: Vom clădi o relație adevărată în spirit european


Andrei Popov

Adjunctul ministrului de externe Andrei Popov (PD): două state independente cu interese complementare și convergente.

Cum se vede de la Chişinău viitoarea relaţie cu Bucureştiul şi ce aşteptări are noua guvernare din Republica Moldova de la vizita preşedintelui României l-am întrebat în ajun pe vice-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov.

Andrei Popov: În primul rând este prima vizită a dlui Băsescu nu doar de la confirmarea sa în al doilea mandat, dar şi de la schimbarea guvernării Republicii Moldova şi din acest punct de vedere este o posibilitate ca dl Băsescu să privească cu alţi ochi Republica Moldova. Poate să pună aceeaşi întrebare: cum România poate ajuta Moldova, dar să primească nişte răspunsuri pe care să le poată accepta şi să fie mai receptiv la opiniile factorilor de decizie de la Chişinău. Sunt convins, de fapt, că vom putea intra într-o nouă fază în relaţiile noastre, atunci când nu vom avea acelaşi dialog al mutului cu surdul, şi vom vorbi nu doar în aceeaşi limbă la propriu, dar vom vorbi în spirit european.

Într-adevăr sunt foarte multe lucruri concrete, proiecte concrete în care România ne poate acorda un real ajutor, mă refer şi la asistenţa în plan diplomatic, mă refer şi la transferul experienţei acumulate de România în procesul de integrare europeană. Pentru a reuşi să dinamizăm relaţia, este important să pornim de la nişte abordări europene, să instituţionalizăm această relaţie, să nu fie ostatica unor emoţii, unor conjuncturi de moment, ci să fie o relaţie instituţională, care să lucreze şi la nivelul miniştrilor, agenţiilor, oamenilor de afaceri. Faptul că dl Băsescu este însoţit în această vizită de o garnitură de 6 miniştri din Guvern este un semn de bun augur.

Timp de foarte mulţi ani de zile pentru Bucureşti, oficial, cei de la Chişinău nu mai erau interlocutori valabili, erau non-parteneri prin modul în care se reacţiona, prin brutalitate reacţiilor. Guvernarea comunistă s-a compromis în ochii establishment-ului românesc. De aceea, chiar dacă existau anumite teze valabile, ele nu se mai recepţionau.

Acum am intrat într-o cu totul altă relaţie, când preocupările şi doleanţile Chişinăului vor fi mult mai atent examinate şi înţelese de Bucureşti, şi astfel vom clădi o relaţie adevărată, în spirit european între două state care au un fond enorm de trecut comun, care sunt două state independente cu interese complementare şi convergente şi cu maturitatea şi responsabilitatea ca trecutul să ne ajute să ne mişcăm înainte, şi să nu ne ţină ancoraţi în trecut, şi să fie în permanent sursa unor neînţelegeri şi suspiciuni.
XS
SM
MD
LG