Linkuri accesibilitate

25.01 - București: Negocieri cu FMI și Banca Mondială


Murgur Isărescu
Murgur Isărescu
25 ianuarie 2000

Actualitatea romaneasca – (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

În Romania se afla şeful echipei de negociatori FMI, Emmanuel Zervoudakis şi directorul pentru România al Băncii Mondiale, Andrew Working. Autoritatile romane si-au exprimat speranta ca negocierile cu FMI se vor incheia cu success, lucru ce ar duce la primirea celei de-a doua transe din imprumutul stand-by, iar apoi ar usura considerabil tratativele cu Banca Mondiala.

„Construcţia bugetară pe acest an, inclusiv programul de privatizare sau lichidare a societăţilor şi băncilor care înregistrează mari pierderi, sunt punctele principale de discuţie între guvernul Isarescu si reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale” – relatează Sabina Fati. Din octombrie 1999, FMI a amânat acordarea celei de a doua tranşe a acordului stand-by. Unul din motive fiind deficitul bugetar de peste 3 %.

Banca Mondiala a amânat şi ea o noua tranşă din programul ASAL, pentru că guvernul român nu a reuşit decât în decembrie 1999 să emită ordonanţa pentru privatizarea celor 70 de întreprinderi agricole de stat.
Banca Mondială are şi un program separat menit să susţină privatizările.

Traian Basescu, negociatorul roman cu Banca Mondiala, sustine ca privatizarea bancilor si a marilor unitati economice se afla in program si urmeaza ca in maxim 2 saptamani toate conditiile sa fie indeplinite.

Banca Mondială si FMI cer lichidarea Băncii Agricole, susţin surse apropiate negocierilor, aşa cum in 1999 au cerut lichidarea Bancorex.

Un punct dificil al negocierilor cu FMI si Banca Mondială este bugetul cheltuielilor, pe care însăşi premierul Mugur Isărescu îl consideră prea mare. „Un exemplu semnificativ este sistemul de pensii” – a declarat Isărescu. „In primul rand o rata de dependenta total nefavorabila: 6 milioane de pensionari la o rata de 4.400.000 de salariati care platesc contributii sociale. Daca mai adaugam si ceilalti asistenti sociali, ajungem la raportul care a fost discutat si in presa, de 2 asistati la 1 salariat”, a mai declarat Mugur Isarescu.
XS
SM
MD
LG