Linkuri accesibilitate

Virusul AH1N1 şi criteriile de declarare a unei pandemii


Subiectul "pandemiei false" dezbătut în Comisia pentru afaceri sociale, sănătate şi familie a APCE

Starnind consternarea presei, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a decis aseara sa nu dezbata de urgenta in plen subiectul "pandemiilor false"ci in cadrul restrans al unei audieri publice organizate de Comisia pentru afaceri sociale, sanatate si familie.

Partile implicate, Organizatia Mondiala a Sanatatii aflata in cea mai mare criza de credibilitate de pana acum, industria farmaceutica banuita ca, prin experti aflati in interiorul OMS, ar fi influentat decizia acesteia de a declara pandemia facand astfel profituri uriase din vanzarea vaccinurilor si, membrii parlamentelor statelor membre ale caror guverne, la recomandarea OMS, au cheltuit milioane de Euro pe vaccinuri si expertii independenti in opinia carora vaccinurile nu doar ca nu ar fi fost necesare ci ar fi pus in pericol viata celor vaccinati, si-au argumentat fiecare in parte pozitia in fata presei.

Atat doctorul Wolfgang Wodarg, doctor in medicina si expert in epidemiologie, fost presedinte al Comisiei parlamentare care a solicitat aceasta audiere cat si profesorul emerit Ulrich Keil, director al unui centru de epidemiologie german care colaboreaza cu OMS, au atras atentia ca virusul AH1N1 este cunoscut de decenii, fapt repins insa de Keiji Fukuda, reprezentantul OMS, care a explicat ca desi acest virus face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute, are anumite particularitati absolut noi .

Insa Profesorul Keil a mai dezvaluit doua informatii care a facut si mai dificila situatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a producatorilor de vaccinuri . Potrivit acestuia contractele cu unele companii farmaceutice pentru producerea vaccinurilor au fost semnate, inca din 2007 iar Oganizatia Mondiala a Sanatatii a modificat cu putin timp inainte de anuntul declararii pandemiei criteriile de declansare a unei pandemii. Nici expertii OMS nici cei nationali nu au comunicat publicului ca acest virus este cunoscut de decenii. A fost adus in Statele Unite de soldati din Vietnam ca ceea ce se numea atunci gripa porcina asiatica. Contractele obligatorii cu producatorul Glaxo Smithkline, in Europa au fost semnate deja in 2007 dupa ce un nou vaccin pandemic a primit licenta de productie. OMS a schimbat definitia pandemiei si severitatea boliii nu a mai fost importanta. Ce se va intampla daca in anul viitor OMS defineste stranutul ca o pandemie? a spus Keil.

Nici reprezentantul OMS si nici cel al producatorilor de vaccinuri, Luc Hessel, nu au raspuns acestor acuzatii.

Tot profesorul Ulrch Keil a intrebat OMS de ce nu recomanda mai viguros guvernelor lumii sa investeasca mai degraba in programe de prevenire a obezitatii, diabetului, bolior cardiovasculare sau cancerului, afectiuni care produc mult mai multe victime decat pandemii ca AH1N1, SARS sau gripa aviara.

Cat priveste banuiala ca experti ai OMS colaboreaza si cu anumite companii farmaceutice, daca Luc Hessel, din partea Asociatiei Producatorilor de Vaccinuri, a respins acuzatiile, Keji Fukuda, reprezentantul organizatiei mondiale, a recunoscut ca riscul unor conflicte de interese ar fi posibil desi codul de conduita al organizatiei nu ar permite astfel de situatii. As vrea sa declar cat se poate de clar ca OMS nu au fost influentata de industria farmaceutica in recomandarile pe care le-a facut ca raspuns la pandemia H1N1, a spus Fuduka.

Dupa doua ore de dezbateri fiecare parte continua sa isi sustina punctul de vedere: expertii independenti ca pandemia nu exista si ca vaccinarea este doar o cheltuiala inutila care iti poate pune viata in pericol, OMS ca de trei ori mai multi copii si oameni sanatosi mor de gripa porcina si ca, deci, e bine sa ne vaccinam, iar industria farmaceutica, ca e gata sa produca oricate vaccinuri e nevoie dar ca nu a influentat factorii de decizie din guverne sau OMS.

In orice caz atat expertii prezenti cat si membrii APCE din diverse tari au cerut OMS sa modifice criteriile de declarare a unei pandemii si sa ia in calcul mortalitatea unui virus si nu raspandirea lui.
XS
SM
MD
LG