Linkuri accesibilitate

24 ianuarie 2000

Actualitatea românească” – Corespondență: Neculai Constantin Munteanu.

Guvernul condus de Mugur Isarescu abia instalat este solicitat la maxim”.

Prioritatile sunt bugetul de stat, negocierile cu FMI si Banca Mondiala, strategia pe termen mediu ceruta de UE, plus alegerile locale, guvernamentale si prezidenţiale. Punctul principal de discuţie cu opoziţia s-a centrat pe stabilirea calendarului electoral. Din cauza crizelor interne, PNTCD este singurul partid interesat de amânarea alegerilor locale, ce ar decala alegerile ulterioare, lucru nedorit de opoziţie, după cum au susţinut PD, APL, PNL si in special PDSR. Schimbarea legilor electorale vizata de majoritate pune problema timpului rămas pana la alegeri. „Intrebarea este cat sunt de pregatiti politicienii, legislativul in primul rand”, dat fiind problemele ce trebuie rezolvate in 4 luni.

Este vorba mai întâi de trecerea la pragul electoral de 5%. Cu procentele avantajoase din sondaje, PDSR nu are aceasta grija. Prin eliminarea partidelor mici care nu ating acest prag, PDSR si UDMR ar putea castiga in momentul distribuirii mandatelor parlamentare. Problema pentru PNTCD se pune prin faptul ca PNL ar dori sa mearga pe cont propriu la alegerile locale.

A doua chestiune este infiintarea unui birou central parlamentar permanent cu membrii numiţi de Parlament, guvern si presedintie. Structura insa este deja amenintata de politizare. Este exclusa trecerea de la sistemul uninominal pentru alegerile parlamentare, pentru ca sistemul pe liste avantajează partidele mari ce pot controla întocmirea acestor liste electorale, „domina jocurile de la centru si elimina mai usor nemultumitii, contestatarii si pescuitorii in ape tulburi”.

Cartile de alegator reprezintă a treia problema ce a esuat la alegerile precedente. „Nu exista nici un semn ca operatiunea ar fi inaintat macar un pas”. Nimeni nu stie daca distribuirea cartilor de alegator va fi posibila pana in mai si cat va dura campania electorale pentru alegerile locale.
Astfel, desi toti vor alegeri la termen, legislativul nu a putut crea cadrul necesar. „Va fi tot ca la români: ne descurcam, si pe urma mai vedem noi”.
XS
SM
MD
LG