Linkuri accesibilitate

26.01 - Chișinău: După summitul CIS de la Moscova


Intrevedere Vladimir Putin - Petru Lucinschi la Moscova
Intrevedere Vladimir Putin - Petru Lucinschi la Moscova

Purtătorul de cuvînt al Președinției, Anatol Golea rezumă deciziile luate la Moscova și îintrevederea lui Petru Lucinschi cu Vladimir Putin pe tema reglementării conflictului transnistrean.



26 ianuarie 2000

Actualitatea în R. Moldova.

După summitul CIS de la Moscova.

Dan Ionescu: Chestiunea soluţionării diferendului transnistrean pare să fi avut prioritate în convorbirile purtate în cadrul summitului CSI de la Moscova de către preşedintele Petru Lucinschi, care a revenit încă de aseara la Chişinău. Mediile de informare au mai remarcat şi faptul că pentru prima oară reprezentanţi ai administraţiei transnistrene au fost incluşi în componenţa delegaţiei Republicii Moldova. Pe larg despre toate acestea de la Sergiu Praporşcic.

Preşedintele Petru Lucinschi este satisfăcut de modul în care s-a desfăşurat summitul şefilor de state CSI, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Anatol Golea. Solicitat de noi, purtătorul de cuvânt a menţionat că la această reuniune nu s-a luat nicio decizie importantă, dar s-au creat mecanismele necesare pentru soluţionarea în viitor a problemelor cu care se confruntă ţările membre ale CSI: „Preşedintele Petru Lucinschi este satisfăcut anume de modul în care s-a desfăşurat acest summit al şefilor de state CSI, deoarece a avut o discuţie dinamică, un dialog foarte constructiv; vreo trei ore preşedinţii au discutat mai multe chestiuni, mai multe probleme. Cu toate că nu s-a luat nicio decizie crucială, deci nu au fost semnate documente foarte importante, dar este extrem de important că s-a luat decizia de a crea grupul de lucru în anumite probleme, pentru a pregăti probleme concrete către summitul următor, care urmează să aibă loc în luna aprilie la Moscova”.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei spune că la următorul summit CSI care va avea loc tot la Moscova s-ar putea să se decidă crearea zonei comerţului liber, ceea ce în opinia preşedinţiei este foarte important pentru Republica Moldova. Anatol Golea spune că o altă decizie importantă adoptată la această reuniune este cea privind crearea Centrului de combatere a terorismului, banditismului şi extremismului internaţional: „A fost luată decizia privind crearea acestui Centru de luptă a terorismului, banditismului şi extremismului internaţional, ceea ce la fel este foarte important în situaţia în care ne aflăm şi domnul Putin a declarat că toate conflictele din spaţiul ex-sovietic trebuie soluţionate, trebuie luate măsuri urgente pentru soluţionarea acestor conflicte cu condiţia păstrării integrităţii teritoriale a statelor respective ceea ce la fel este foarte important pentru Republica Moldova”.

Într-un comunicat trimis de serviciul de presă al preşedinţiei se arată că problema transnistreană a fost abordată şi în cadrul întrevederii preşedintelui Petru Lucinschi cu preşedintele interimar al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Putin a salutat poziţia Republicii Moldova care constă în soluţionarea paşnică a diferendului. Totodată, preşedintele interimar al Federaţiei Ruse a acceptat propunerea omologului său moldovean de a organiza o şedinţă specială în această problemă cu participarea preşedinţilor Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, Ucrainei, reprezentanţilor regiunii transnistrene şi ai OSCE. Reuniunea este preconizată pentru luna iulie. În finalul comunicatului de la preşedinţie se aminteşte că din componenţa delegaţiei moldovene au făcut parte şi reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Să adăugăm că într-un interviu publicat astăzi de ziarul moscovit „Trud”, domnul Lucinschi şi-a reafirmat speranţa că Rusia va accepta în cele din urmă, ideea transformării spaţiului CSI într-unul al comerţului liber. Cât despre Transnistria să notăm doar că, potrivit agenţiei de ştiri BASA-press, Comisia militară spaniolă care urma să inspecteze punctele militare ruseşti din Transnistria a fost silită să se întoarcă la Chişinău, dat fiind că grănicerii separatiştilor au refuzat să permită accesul funcţionarilor moldoveni care însoţeau delegaţia spaniolă.
XS
SM
MD
LG