Linkuri accesibilitate

Renunţarea la categoriile de beneficiari şi trecerea la declaraţiile de venituri

De la începutul acestul an au fost eliminate compensaţiile nominative pentru 11 categorii de beneficiari, fiind vizaţi peste 250 de mii de oameni. În schimb banii destinaţi pentru persoanele aflate în dificultate ar putea să ajungă la acei care au cea mai mare nevoie întrucît nu vor mai fi repartizaţi pe categorii de beneficiari, ci direct către familiile ce dispun de un venit mai mic decât minimul garantat de stat, adică sub plafonul de 530 de lei pentru o persoană.

De ce vechiul sistem de acordare a compensaţiilor a devenit ineficient, am întrebat-o pe ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga: “Nu era eficient pentru că se dădeau compensaţii nominative după categorii. Astăzi avem unele categorii care nu întotdeauna au fost cele mai sărace, deţinătorii de ordine, medalii sau alte categorii”

Persoanele care până la finele anului trecut au fost acceptate pentru pentru a primi compensaţii, vor putea să-şi ridice banii fără să perfecteze din nou dosarele. Am rugat-o pe Valentina Buliga să-mi explice cum va funcţiona noul sistem de acordare a ajutoarelor.

Valentina Buliga: “Noul sistem de protecţie socială este bazat pe declararea de venituri. Acest venit minim garantat nu este destinat unor categorii sau persoane aparte. Se calculează şi se vede cât statul îi asigură prin acest minim garantat şi diferenţa dintre venitul minim garantat şi venitul declarat se primeşte acest ajutor social”

Ce soluţii are Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru oamenii care în declaraţiile de venituri vor indica sume mai mici decât cele reale? Iătă cum răspunde Valentina Buliga la această întrebare: “Ca să excludem orice fraudă şi orice eroare în acest sistem, să mizăm pe responsabilitatea oamenilor este una corectă şi nu sunt ascunse anumite venituri. Unde mai bine decât într-un sat se ştie cine şi ce poate, cine doarme, cine munceşte, cine are copii, cine nu a muncit niciodată. Noi nu trebuie să tăcem”.

Tatiana Lariușin
Experta de la Institutul “Viitorul”, Tatiana Lariuşin este de părere că deşi sistemul social din Republica Moldova este departe de a fi unul perfect, modificarea modului de repartizare a ajutoarelor pentru categoriile sărace este una logică şi mai echitabilă decît cea veche: “Compensaţiile nominative aşa cum s-au distribuit până acum este cu adevărat o curiozitate. Am avut 11 categorii şi ajutorul compensaţiilor era nu mai mult de 120 de lei, ceea ce evident era un lucru simbolic, care nu rezolva problemele de care grupurile vulnerabile au nevoie”.

Totuşi, Tatiana Lariuşin crede că noul sistem nu este fără cusur: „Partea slabă a guvernanţilor noştri a fost întotdeauna că noi ne limitam doar cu strategii frumoase şi planuri, dar implementarea strategiilor şi planurilor era o parte foarte slabă. În situaţia de criză lucrurile acestea sunt în atenţia opiniei publice, în atenţia partenerilor de dezvoltare, în atenţia oamenilor care cu adevărat au nevoie de un suport şi de o economie foarte eficientă”.

Experta sugerează că reformele Guvernului trebuie să fie direcţionate nu atât în combaterea sărăciei ci spre susţinerea şi dezvoltarea clasei de mijloc.
XS
SM
MD
LG