Linkuri accesibilitate

Grecia pune la încercare stabilitatea monedei euro


Dezechilibrele în creștere între statele UE „pot slăbi încrederea în euro şi pune în pericol coeziunea uniunii monetare”.

Ministrul grec al Finanţelor Georges Papaconstantinou a respins categoric speculaţiile că ţara sa va fi nevoită să abandoneze zona euro pe fondul unei crize fiscale care pune la încercare stabilitatea monedei unice europene. Speculaţiile au fost, însă, întărite de un studiu confidenţial al Comisiei Europene, apărut în presă în urma unei scurgeri de informaţii, în care se spune că deficitul bugetar în creştere al unor ţări ca Grecia pune în pericol moneda unică.

Dezechilibrele tot mai mari între ţările membre trezesc „îngrijorări profunde privind zona euro în întregime”, se spune într-un raport pregătit de Departamentul economic şi financiar al Comisiei Europene pentru miniştrii europeni de finanţe. În documentul obţinut de ziarul german Der Spiegel se spune că aceste dezechilibre „pot slăbi încrederea în euro şi pune în pericol coeziunea uniunii monetare”.

Experţii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi mai ales de deficitul bugetar în creştere în Grecia, Irlanda şi Spania.
Publicaţia online „EuObserver” scrie că oficiali europeni şi unele ţări ale Uniunii Europene, în primul rând Gemania, s-au înfuriat pe Grecia când oficiul european de statistică a descoperit că autorităţile de la Atena au înflorit datele despre starea economiei elene. „Nu vom mai accepta vreodată informaţii despre deficitul bugetar care nu corespund realităţii”, a declarat revistei Focus şeful Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. „Cei care nu respectă regulile, acţionează în mod iresponsabil, dau dovadă de lipsă de solidaritate şi cauzează pagube monedei unice”, a adăugat economistul-şef al Băncii, Jurgen Stark, citat de Welt am Sonntag. „Ţări ca Grecia, a spus el, trebuie să-şi re-orienteze radical politicile economice”.

Uniunea Europeană nu are vreun plan de ajutorare a Greciei pentru depăşirea problemelor deficitului bugetar. Dar nici nu se gândesc la măsuri drastice ca excluderea ei din zona euro – o ipoteză descrisă drept „absurdă” de J-.Cl.Trichet, şeful Băncii Centrale Europene. El spunea la mijlocul lunii ianuarie că este în interesul mai ales al ţărilor cu probleme ca, de dragul propriei prosperităţi şi refacerii economice, să adopte măsuri potrivite şi curajoase pentru micşorarea deficitului bugetar.

Când socialiştii greci conduşi de premierul Georges Papandreou au preluat puterea anul trecut, ei au dezvăluit că situaţia financiară a ţării este mult mai gravă decât se credea. Deficitul bugetului public a fost estimat pentru 2009 la 12.7 la sută din Produsul Intern Brut, mult peste cota maximă de 3 la sută stabilită pentru ţările zonei euro.

În timp ce guvernul a promis să reducă cheltuielile şi să mărească veniturile din impozite, mulţi se întreabă dacă un guvern de stânga va putea acţiona cu hotărâre. Ministrul grec al Finanţelor, Georges Papaconstantinou a declarat, însă, săptămînalului german că nu se aşteaptă ca programul de austeritate al guvernului său să ducă la "probleme sociale”, sau să împiedice "creşterea economică”.

Un nou raport statistic al Uniunii Europene dă semne de speranţă în redresarea economiei greceşti. Potrivit datelor Eurostat publicate astăzi, comenzile industriale au crescut brusc cu 2.7 la sută în luna noiembrie în ţările zonei euro. În Grecia creşterea a fost de 7.3 la sută. Desigur, cu condiţia că şi aceste date statistice nu sunt umflate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG