Linkuri accesibilitate

France Presse: în capitala României ar fi 5000 de persoane fără casă, iar în întreaga ţară numărul lor este estimat la peste 15.000.

Iarna neobişnuit de grea continuă să facă victime în centrul şi estul Europei. Un scurt sumar al ştirilor difuzate pe această temă de agenţiile de presă a pregătit Mircea Ţicudean.

În România, Moldova, Turcia şi Bulgaria, dar şi în Polonia şi Cehia, sfârşitul de săptămâna a fost cel mai geros din această iarnă neobişnuit de grea, şi s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Ieri, premierul României Emil Boc a anunţat că în 24 de ore au murit din cauza frigului 4 oameni în judeţe din nordul ţării, dar şi în Prahova şi în capitală. La Bucureşti a fost găsit mort de frig un om fără adăpost. Potrivit agenţiei France Presse, în capitala României ar fi 5000 de persoane fără casă, iar în întreaga ţară numărul lor este estimat la peste 15.000. La sfârşitul săptămânii, în oraşul Miercurea Ciuc, dintr-o depresiune montană din centrul României, supranumit de români „polul frigului”, s-au înregistrat minus 29 de grade.

În Turcia, meteorologii avertizau că furtuna de zăpadă din ultimele zile va continua şi astăzi, când stratul de nea urma să ajungă la Istanbul la 35 de centimetri. În metropola turcă cu 14 milioane de locuitori frigul, ninsoarea şi vânturile puternice au lăsat mii de persoane fără electricitate, gaz şi apă curentă. Frigul a făcut în Turcia şi patru victime– toate persoane în vârstă.

În Bulgaria, autorităţile au îndemnat cetăţenii să nu iasă din case, pe cât posibil. Zăpada căzută din belşug, începînd din noaptea de vineri spre sâmbătă, a blocat circulaţia camioanelor şi automobilelor. Zeci de autovehicule au rămas înzăpezite, iar un tren a fost şi el blocat de ninsori în apropierea graniţei cu România.

Gerul a paralizat la sfârşitul săptămânii şi regiuni din sudul Poloniei. Potrivit ministerului de interne de la Varşovia, 18.000 de persoane au rămas fără electricitate în ceea ce meteorologii spun că a fost cel mai geros sfârşit de săptămânii al acestei ierni în Polonia. Duminică, în Polonia şi în nord-estul Germaniei, temperaturile s-au menţinut în jurul cotaţiei de minus 15 grade Celsius.

În Cehia, au murit din cauza gerului la sfârşitul săptămânii cinci persoane, trei într-o regiune de la graniţa cu Polonia, iar alte două, oameni fără adăpost, aici, la Praga.

Meteorologii prevăd pentru centrul Europei o încălzire uşoară a vremii la acest început de săptămână, urmată de noi căderi de zăpadă.
XS
SM
MD
LG