Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe român Baconschi: "România respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi distincte de cea română"

Teodor Baconschi, noul ministru de externe de la Bucuresti, a spus inca de la preluarea mandatului ca ambasadorul roman la Chisinau trebuie sa fie un intelectual de anvergura pentru ca „elitele din Republica Moldova sint foarte sensibile la aceasta dimensiune”. Teodor Baconschi, el insusi un erudit, scriitor si publicist activ in viata culturala romaneasca, este convins ca in diplomatie succesul se bazeaza mai putin pe birocratie si mai mult pe forta intelectuala a reprezentantilor Romaniei in capitalele straine.

Marius Lazurca, care va prelua ambasada romana de la Chisinau imbina din acest punct de vedere toate exigentele enumerate de ministrul de externe. La 38 de ani, are deja experienta unui mandat de ambasador la Vatican, functie pe care de altfel a ocupat-o si actualul sef al diplomatiei romane intre 1997 si 2001. Cu un doctorat in istorie-antropologie la Sorbona, viitorul ambasador la Chisinau are mai multe carti publicate, de la studii aprofundate despre literatura central-europeana, la lucrari despre politicile publice. Diplomatia romanseasca mizeaza asadar pe un intelectual complex, capabil sa depaseasca zona stricta a politicii externe si sa devina, asa cum se asteapta ministrul Baconschi „un centru de atractie pentru elitele din Republica Moldova”.

Atit ministrul de externe, cit si presedintele Romaniei vor sa depaseasca tabuurile diplomatice in relatia cu Republica Moldova, de aceea astazi Teodor Baconschi a explicat fara nici un fel de inhibitii ca moldovenismul este un construct etnic si geopolitic artificial care perturba legaturile oficiale in aceasta parte a lumii. Ministrul roman de externe a spus cind a prezentat cartea istoricului Gheorghe Cojocaru „Cominternul si originile moldovenismului” ca „Romania respinge orice demers menit sa acrediteze ideea unei natiuni si a unei limbi distincte de cea romana, pe baza argumentelor clare de ordin stiintific”. Vorbind despre cartea istoricului de la Chisinau care a fost numit recent presedinte al Comisiei pentru condamnarea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, ministrul roman de externe a observat ca in ciuda recentelor schimbari de peste Prut, moldovenismul nu si-a dat obstescul sfirsit, “din nefericire fanteziile de sorginte bolsevica despre identitatea istorica si lingvistica a Basarabiei isi gasesc inca destui adepti”.

Presedintele Romaniei le-a vorbit acum doua zile diplomatilor straini despre originea istorica a denumirii Basarabia, iar ministrul de externe a facut astazi un excurs, explicind mai mult sau mai putin direct ca pe ambele maluri ale Prutului este aceeasi natiune romana. Nu este inca destul de clar daca aceste discursuri care ofera definitii de tip romantic pregatesc vizita de saptamina viitoare a lui Traian Basescu la Chisinau sau daca ofera o noua paradigma a relatiilor bilaterale.
XS
SM
MD
LG