Linkuri accesibilitate

Încercarea de a reinventa naţiunea (Adevărul)


Dan Dungaciu despre strategia lui Voronin de a dubla toate sărbătorile cu semnificaţie românească

Pe site-ul ziarului Adevarul sunt publicate consideratiile sociologului Dan Dungaciu privind politica de blocare a sentimentelor pro-romanesti in Republica Moldova in timpul regimului comunist condus de Vladimir Voronin. Dungaciu se refera la strategia lui Voronin de a dubla practic toate sarbatorile cu semnificatie romaneasca cu altele, care trimit la istoria comuna a Moldovei cu Rusia. De pilda, ziua de 27 august, in care s-a sarbatorit ani la rand Ziua independentei, adica desprinderea Moldovei de URSS, si care a fost transformata de Voronin in Ziua Republicii, care aniversa momentul 1944, cand Basarabia, Tinutul Hertei si Bucovina de Nord au fost scoase de Rusia din zona de control a Axei. “Voronin a incercat sa reinventeze natiunea moldoveneasca. Marea lui greseala a fost ca a incercat sa faca o disjunctie foarte clara intre identitatea romaneasca si cea moldoveneasca” – sustine Dan Dungaciu, citat in Adevarul.

Site-ul Hotnews pune in circulatie declaratia ministrului roman de externe, Teodor Baconschi, cum ca actualul ambasador al Romaniei la Vatican, Marius Lazurca, a fost propus pentru postul similar in Republica Moldova. Baconschi a definit exigentele acestei pozitii, considerate importanta pentru diplomatia romaneasca: ambasadorul Romaniei la Chisinau trebuie sa aiba o anumita anvergura intelectuala, pentru că elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune – au fost cuvintele sale, reproduse de Hotnews. Site-ul il prezinta apoi pe Marius Lazurca. Este nascut in 1971, tata a 6 copii, licentiat si doctor in istorie-antropologie la Sorbona. Din 2007 este seful misiunii romane la Sfantul Scaun.

O corespondenta de la Vitalie Calugareanu este publicata de Jurnalul national, cu referire la audierea lui Vladimir Voronin, programata pentru azi la Procuratura Generala a Republicii Moldova. Corespondentul recompune pentru cititorii romani datele acestei anchete privind evenimentele din 7 si 8 aprilie 2009 de la Chisinau. Arata de asemenea ca Vladimir Voronin si-a asumat public coordonarea reprimarii manifestatiilor de atunci, probabil pentru ca este deputat si dispune de imunitate. Pentru ridicarea imunitatii, arata articolul din Jurnalul national, actuala majoritate parlamentara ar avea nevoie de 14 voturi din tabara comunista, in conditiile in care nu au putut fi obtinute nici cele 8 necesare alegererii unui nou sef al statului.
XS
SM
MD
LG