Linkuri accesibilitate

Amînarea pe luni, 25 ianuarie, a audierii la PG a lui Vladmir Voronin


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Procuratura Generală dă curs cererii fostului şef de stat care a primit citaţie în calitate de martor al evenimentelor din 7 aprilie

Procuratura Generala i-a venit in intampinare lui Vladimir Voronin, amanand audierea acestuia in calitate de martor in contextul evenimentelor din luna aprilie anul trecut. Ce risca si ce nu risca Vladimir Voronin dupa aceasta audiere.

Maria Vieru, de la serviciul de presa al procuraturii expune continutul cerererii pe care a depus-o ex-presedintele Vladimir Voronin la procuratura:
„Cererea a fost motivata prin faptul ca Vladimir Voronin are agenda incarcata, inclusiv sunt programate un sir de deplasari care nu pot fi amanate. Astfel, ex-presedintele este citat pentru data de 25 ianuarie 2010, ora 12, urmeaza sa fie audiat in calitate de martor”

Igor Popa, seful Sectiei exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a PG, ne-a spus mai clar ce va face Vladimir Voronin la procuratura.
„Adica ce o sa faca domnul Voronin? Relatarea informatiilor pe care dumnealui le cunoaste referitoare la evenimentele din 7 aprilie”

Victor Popa
Victor Popa, jurist la Institutul pentru Initiative Sociale VIITORUL, sugereaza ca Vladimir Voronin este obligat sa depuna marturii referitor la cele intamplate pe 7 aprilie: „El este invitat in calitate de martor. Este o obligatie a fiecarui cetatean sa depuna informatii pe care le detine cu anumite actiuni care s-au intamplat in stat".

Victor Popa precizeaza ca in cazul in care ancheta va stabili ca Voronin are o anumita vina in declansarea evenimentelor din aprilie, atunci se va stabili gravitatea actiunilor care le-a intreprins sau pe care nu le-a intreprins dar pe care trebuia sa le intreprinda seful statului: „Se va stabili care este gradul si ajunge asta pana la o infractiune care prevede o amenda sau privatiune de libertate sau este o neglijenta. Daca se va stabili ca este o infractiune bineinteles ca se va supune regulilor generale care sunt stabilite pentru deputatii din parlament. Procuratura se va adresa oficial catre Parlament cu materialele care vor fi examinate de comisia juridica si Parlamentul, prin decizie, va stabili daca i se ridica imunitatea ca sa poata fi anchetat deja pe dosar penal.”

Referitor la amanarea audierii pentru luni, Victor Popa e de parere ca procuratura a mers in intampinare si este un lucru normal. Alta era daca ar fi fost citat sa vina dar nu s-ar fi prezentat. Aceasta eschivare ar fi insemnat, in opinia juristului, ca Vladimir Voronin sa fie adus cu forta la procuratura.
Previous Next

XS
SM
MD
LG