Linkuri accesibilitate

Discuţiile despre buget şi implicaţiile acestuia, concedierile anunţate sînt doar zgomot de fond; interesul pur şi nedisimulat: vrăjitoarele, magicienii, telepaţii, spiritiştii şi fantomele.

De la o vreme, lucrurile se petrec în România ca printr-o vrajă. Politicienii unşi cu toate alifiile pierd sau câştigă meciuri cu ajutorul vrăjilor şi parapsihologiei, afacerile falimentează sau merg din plin dacă sunt stropite cu ceva sosuri vrăjitoreşti iar economia românească e iar în cărţi. În cărţile de tarot.

Orbiţi de flacăra violetă care i-ar fi supt puterile unuia dintre candidaţii la preşedinţie, făcându-l neputincios, presa şi politicienii au rămas încâlciţi în iţele paranormale, bătând şi dezbătând câmpii bioenergetici la nesfârşit. Discuţiile despre buget şi implicaţiile acestuia, concedierile anunţate pentru a doua jumătate a anului ( o sută de mii conform oficialilor, 300 de mii conform sindicaliştilor) sunt doar un zgomot de fond care însoţeşte interesul pur şi nedisimulat pentru adevăraţii actori ai scenei publice: vrăjitoarele, magicienii, telepaţii, spiritiştii şi fantomele. Chiar şi preşedintele şi oamenii săi au ales să ocolească televiziunea publică şi să apară la interviuri printre stafiile, terapeuţii şi ghicitoarele unei televiziuni de gang, specializată în vânătoarea şi interogarea fantomelor.

Ca prin farmec, problemele care frământă mintea şi buzunarul omului de rând nu se mai regăsesc pe agendele politicienilor decât din inerţii postelectorale şi reflexe populiste. Politicienii sunt singurii care mai cred în magia cuvintelor. Nu e de mirare, mai toţi, dacă-i iei la sentiment, au spus că au simţit pălitura flăcării violete parapsihologice. Te taie la stomac, îţi zvâcneşte inima, te furnică prin vine şi te înţeapă în nervii capului, te chinuie noaptea pe fulgerătură...

La urma urmei bugetul nu a fost mutilat, decapitat, cu conductele fiscale înţepate de tot soiul de şmecheri, specialiştii voo-doo ai majorităţii parlamentare? Iar negocierile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional desfăşurate în această săptămână nu au avut şi ele ceva magic? După atâtea ameninţări, negocieri, pertractări şi reveniri, contabilii FMI au descoperit prin registrele guvernamentale o rază de speranţă, deşi ţinta inflaţiei a fost depăşită.

Lucrurile nu stau chiar atât de rău şi economia s-ar putea redresa, deşi nu în ritmul pe care-l anticipa guvernul. Chiar şi Nouriel Roubini, supranumit doctor Doom, şi el un fel de vrăjitor al economiei, renumit pentru profeţiile sale, scria zilele trecute pe pagina sa de Internet că relaţia României cu FMI pare solidă, iar scena politică stabilă, dar că este posibilă o revenire a turbulenţelor politice. Şamanii au început deja să-şi farmece susţinătorii pentru că se apropie sabatul vrăjitoresc în fiecare partid, pentru alegerea căpeteniilor.

Atmosfera gotică a scenei politice româneşti este o schimbare în bine după ce, săptămâni la rând, s-a tot discutat despre filmuleţele şi fotografiile compromiţătoare ale politicienilor şi familiilor acestora. Se pare că România a depăşit faza realistă şi dură, caracteristică perioadelor electorale, şi a reintrat în cea romantică, dominată de farmece, mistere, secrete şi exorcişti cu funcţii de partid, în România de la Tanacu... Chiar şi presa internaţională fermecată a titrat magic Dosarele X în politica românească. Pentru România, luminiţa de la capătul tunelului a devenit violetă.
XS
SM
MD
LG