Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Politeţea, pretext de război


Noua etichetă adusă de feminism şi aşa numita corectitudine politică a stabilit că politeţea e o înjosire pentru femei, un sistem ipocrit de reguli.


Lumea moravurilor britanice s-a rupt în două, sub presiunea formidabilă a modelelor noi. Într-un fel profund, Anglia rămîne ţara politeţii desăvărşite. Limba şi obiceiurile sînt pline de formule şi gesturi de respect pe care timpul nu le va putea şterge. Însă aceste forme de civilizaţie sînt mai vizibile între oamenii obişnuiţi, cu profesii obişnuite, sau în provincia oraşelor mici şi a satelor neatinse de viaţa oraşelor mari.

În această parte a lumii britanice, oamenii sînt reţinuţi dar binevoitori. Conversaţiile au tact şi moderaţie. Un instint perfect îi face pe oameni să fie prietenoşi, evitînd însă familiaritatea execesivă. Gesturile de respect şi curtoazie faţă de femei sînt mai puţin spectaculoase decît în Europa latină dar nimeni n-ar îndrăzni să treacă peste eticheta cerută de prezenţa unei femei. Această stare rezistă tăcută în Anglia comună.

Lucrurile s-au schimbat uluitor în Anglia vizibilă, titrată şi bogată a marilor oraşe, în special între profesioniştii bine plătiţi ai mediilor de afaceri şi în cercurile de educaţie înaltă ale instituţiilor academice. Acolo, politeţea faţă de femei a devenit un delict grav sancţionat dur de femei. Noua etichetă adusă de feminism şi aşa numita corectitudine politică a stabilit că politeţea e o înjosire pentru femei, un sistem ipocrit de reguli folosit de bărbaţi pentru a sublinia slăbiciunea femeii.

Adeptele acestor idei au învăţat de la feminism că trebuie să fie propriile stăpîne şi să emane putere în raporturile cu bărabţii. Aşadar, nu faceţi greşeala să deschideţi politicos uşa pentru a face loc unei doamne. Veţi fi privit ca un delincvent sau veţi auzi cuvinte foarte-foarte grele. Un prieten s-a grăbit să ajute o colegă de birou cu căratul dosarelor. A fost pus la punct vreme de cîteva minute. În alt caz, cineva a cerut nota de plată la restaurant. Invitata s-a făcut foc, a trîntit partea ei de plată pe masă şi a plecat în trombă.

Rezultatul e un o tensiune absurdă, cu femei agresive şi bărbaţi timoraţi sau deprinşi să evite prezenţa femeilor. Ceva care aduce a război, nu a civilizaţie.
XS
SM
MD
LG