Linkuri accesibilitate

Consolidarea cadrului democratic - condiție a parteneriatului cu SUA


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Victor Chirilă (APE): „angajamentul faţă de ţara noastră va fi constant doar dacă R. Moldova va continua prin reforme practice să creeze cadrul legal care să respecte drepturile omului”.

Delegaţia guvernului Republicii Moldova îşi continuă vizita în Statele Unite. Ieri, premierul Vlad Filat a fost primit de vicepreşedintele american Joseph Biden, care a îndemnat Republica Moldova să continue reformele începute, iar aseară şeful guvernului moldovean a participat la dezbaterile din Comisia Helsinki a Congresului pe tema crizei politice din Moldova. Despre cum decurge vizita şi perspectiva relaţiilor moldo-americane discutăm în această dimineaţă cu invitatul nostru, expertul Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Radu Benea: Dle Chirilă, şi-ar putea lăsa amprenta asupra perspectivei unor relaţii de parteneriat pe care şi le doresc autorităţile R. Moldova, cu Statele Unite?

Victor Chirilă
: Critici cred că e prea mult spus, termenul corect ar fi „nişte observaţii prieteneşti”. Pentru că, pe de o parte, s-a recunoscut că politicienii noştri şi Guvernul au luat o poziţie promptă vizavi de cazul cu Menora, dar iată că există probleme ce ţin de sistemul nostru judecătoresc. Cred că observaţia este cât se poate de potrivită, pentru că, într-adevăr avem probleme ce ţin de sistemul nostru judecătoresc, probleme ce ţin de calitatea judecătorilor şi procurorilor noştri şi trebuie, într-adevăr de îndeplinit acele angajamente pe care guvernarea şi le-a asumat la acest capitol. Cred că este o observaţie ce ar urma să fie îndeplinită prin reforme concrete, de aceea eu nu aş face mare tragedie pe seama acestei observaţii critice.

Radu Benea: Judecând după întâlnirile şi declaraţiile făcute până acum, prinde sau nu prinde contur parteneriatul moldo-american şi în ce domenii?

Victor Chirilă: Parteneriatul cu SUA va prinde contur strategic numai în cazul în care actualul Guvern va da dovadă de acţiuni în sensul consolidării democraţiei în Republica Moldova. Vedem că mesajele dlui Filat transmise oficialilor americani sunt corecte, potrivite, şi vin în întâmpinarea aşteptărilor autorităţilor americane, pentru că angajamentul SUA faţă de ţara noastră va fi constant doar dacă R. Moldova va continua prin reforme practice să consolideze instituţiile democratice, să creeze cadrul legal care să respecte cu adevărat drepturile omului în ţara noastră, un cadrul legal care să evite astfel de provocări politice şi astfel de manifestări şovine pe care le-am văzut în cazul Menorei.

Radu Benea: Am auzit voci sceptice la Chişinău spunând că un asemenea parteneriat ar fi, de fapt, unul între singura supraputere din lume - SUA, şi cea mai săracă ţară din Europa – R. Moldova.

Victor Chirilă: Eu înţeleg de unde vin aceste observaţii, Republica Moldova într-adevăr este o ţară săracă în resurse naturale, o ţară cu un teritoriu şi populaţie mică, cu oportunităţi de afaceri mici pentru oamenii de afaceri din SUA, dar interesul SUA este determinat de cu totul alte obiective, şi anume calitatea democraţiei într-o ţară care este vecină a NATO, vecină României, care urmează să participe la viitorul sistem anti-rachetă, pe care SUA doreşte să-l construiască în Europa şi cu siguranţă stabilitatea în R. Moldova este foarte importantă.

Radu Benea: Poate duce relansarea relaţiilor moldo-americane la o implicare mai mare a SUA în soluţionarea problemei transnistrene?


Victor Chirilă: Indiferent de calitatea guvernării de la Chişinău trebuie să remarc că angajamentul SUA în contextul problemei transnistrene a fost unul constant, vedem că datorită guvernului american am putut obţine acel angajament de la Federaţia Rusă la Summitul de la Istanbul din 1999, prin care Moscova s-a angajat să-şi retragă trupele şi armamentul din regiunea transnistreană, SUA au oferit asistenţă financiară pentru retragerea armamentului rusesc de la noi în valoare de 30 milioane de dolari. Eu cred că calitatea guvernării va duce şi la o implicare mai mare a SUA în rezolvarea problemei transnistrene, şi numai cu SUA şi UE vom crea acele condiţii necesare pentru a determina Federaţia Rusă să accepte schimbarea formatului de pacificatori din regiunea transnistreană.

Radu Benea: În timp ce delegaţia moldoveană se află la Washington, Moscova a lansat câteva semnale prin care a arătat foarte clar că urmăreşte cu multă atenţie mişcările Republicii Moldova şi mai ales cele care ar putea să aducă atingere intereselor ruseşti în regiune, accentul fiind pus pe Transnistria şi prezenţa sa militară. Ne putem aştepta la o nouă răcire a relaţiilor Moscova-Chişinău?

Victor Chirilă: Mă miră că dl Karasin nu a avut curajul să spună aceste lucruri fiind la Chişinău, dar le-a spus în regiunea transnistreană, după întâlnirea cu dl Smirnov. Cred că dacă se doreşte o relaţie deschisă, corectă, bazată pe respect reciproc, trebuie să fim deschişi oriunde nu ne-am afla. Cu siguranţă există o problemă, Federaţia Rusă continuă să stea pe poziţiile vechi. Aici va depinde foarte mult de capacitatea diplomaţilor noştri de a găsi argumente pentru a convinge Federaţia Rusă să-şi modifice această atitudine. Nu cred că va fi atât de uşor, cu siguranţă ar putea să avem unele momente de încordare în viitor în relaţiile cu Moscova, datorită unor astfel de subiecte. Însă trebuie să avem o tonalitate corectă în raport cu Moscova, nu trebuie să fim aroganţi, nu trebuie să facem declaraţii tranşante dar să muncim treptat aşa încît să avem sprijinul partenerilor noştri occidentali în privinţa retragerii trupelor ruse şi a schimbării misiunii de pacificare din regiune în sensul internaţionalizării ei.
XS
SM
MD
LG