Linkuri accesibilitate

Vlad Filat în fața Comisiei Helsinki a Congresului american


Premierul Vlad Filat la audierile din Congres
Premierul Vlad Filat la audierile din Congres

Alcee L. Hastings: „Supremaţia legii este fundamentală. Vă aplaud eforturile de a o întări.”

În cursul zilei de joi, premierul Vlad Filat a fost audiat în aşa numita comisie Helsinki a Congresului american, numită oficial Comisia pentru securitate şi cooperare în Europa. Premierul moldovean a vorbit despre eforturile guvernului său să întărească democraţia şi statul de drept în Moldova. Dar incidentul antisemit de la Chişinău de la sfârşitul anului trecut şi felul cum au reacţionat autorităţile au pus la încercare credibilitatea premierului. Alexandru Eftode rezumă relatările primite de la Washington:

Corespondentul Europei Libere la Washington, Andrew Tully relatează că premierul moldovean a vorbit la audierile din comisia Helsinki a Congresului american despre greutăţile în calea întăririi statului de drept în Moldova după aproape un decenii de aflare la putere a Partidului Comuniştilor.

Din comentariile preşedintelui comisiei, senatorul democrat Benjamin Cardin şi a copreşedintelui Alcee Hastings, democrat din Camera Reprezentanţilor, a rezultat clar opinia acestora că Vlad Filat şi guvernul acestuia mai multe de făcut pentru întărirea supremaţiei legii.

Premierul Filat a vorbit, chiar înainte să i se adreseze întrebări pe această temă, despre incidentul de pe 13 decembrie când un grup de creştini ortodocşi în frunte cu un preot au demolat menora evreiască din centrul Chişinăului, scandînd sloganuri antisemite.

Sen. Benjamin L. Cardin președintele Comisiei Helsinki
Cardin a lăudat guvernul Filat pentru că a condamnat atunci incidentul. Dar a menţionat că menora nu a fost restabilită pe locul de unde a fost scoasă, în centrul Chişinăului, ci a fost amplasată într-un sector mult mai periferic. Iar sistemul judiciar moldovenesc a înfăţişat cazul ca fiind lipsit de importanţă. Senatorul democrat şi-a exprimat îngrijorarea, spunînd că, după felul în care a fost rezolvat cazul, vandalii aproape că arată ca învingători. Ei nu au dorit ca menora să se afle într-un loc proeminent şi ea nu se mai află într-un asemenea loc.

Filat a răspuns că guvernul său a făcut tot ce a putut şi ce i-a permis sistemul judiciar moştenit de la comunişti. Premierul moldovean le-a mai spus membrilor comisiei Helsinki că a promis aceleaşi lucruri în timpul întâlnirii cu reprezentanţii comunităţii evreieşti din Statele Unite cu care s-a întâlnit joi dimineaţa şi în timpul vizitei la Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington.

Congressmanul Alcee Hastings a spus că victoria partidelor pro-democratice la alegerile de pe 29 iulie nu înseamnă că democraţia e ca şi instaurată în Moldova: „Numai singurul fapt al alegerilor, a spus Hastings, nu formează democraţia. Supremaţia legii este fundamentală. Vă aplaud eforturile de a o întări.”
Alcee L. Hastings, co-președintele Comisiei Helsinki


Fost judecător, congressmanul Hastings a mai spus că nu ar vrea să-i dea lecţii premierului moldovean, mai ales că democraţia americană încă nu este perfectă. El a spus că Moldova poate învăţa mai multe despre trecerea la statul de drept din experienţa altor ţări care se aflau odinioară sub influenţa Uniunii Sovietice decât fin experienţa americanilor, care au moştenit un sistem legal puternic.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG