Linkuri accesibilitate

Indicele preţurilor în 2009 s-a ridicat în România la 4,74%


Experţii FMI au început discuţiile cu oficialii români pentru două tranşe din acordul stand-by

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International va continua chiar daca tinta de inflatia a fost ratata, a spus astazi Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului pentru Romania. Banca Naţională a Romaniei a fixat pentru finalul anului trecut o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual, adica intre 2,5 si 4,5%, însă obiectivul a fost ratat pentru al treilea an la rind, in conditiile in care indicele anual al preturilor de consum a urcat la 4,74%.

Reprezentantul Fondului a declarat ca autoritatile romane au acceptat un program foarte “ambitios si agresiv”. Este vorba despre restructurari ale zonei bugetare care ar putea ridica numarul somerilor autohtoni cu inca 200 de mii, dar si de alte reduceri ale cheltuielilor publice. Cu toate acestea reprezentantii patronatelor din Romania considera ca si anul aceasta greul crizei va fi dus tot de mediul privat. Scopul aranjamentului cu Fondul Monetar International este de a sprijini Romania astfel incit sa aiba stabilitate macroeconomica si sa-si poata relua cresterea economica.

Delegaţia FMI la nivel de experti a inceput astazi discutiile cu oficialii romani pentru a treia si a patra transa din imprumutul stabilit prin acordul stand-by.

Daca programul de intilniri al delegatiei FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene se va desfasura cu succes si finantatorii internationali vor constata ca Romania si-a îndeplinit obligatiile, urmează să primească cumulat doua transe in valoare de 2,3 miliarde euro plus un miliard de euro de la Comisia Europeana, precum si suma aferenta de circa 330 de milioane de euro celui de-al doilea acord cu Banca Mondială.

Punerea in aplicare a legii salarizarii unice care ar trebui sa-i aduca la un numitor pe bugetari inca nu poate fi insa aplicata, iar magistratii, de pilda, care au sporuri mari si uneori greu de explicat, nu au putut fi inclusi in aceasta lege, fiindca guvernul a cedat imediat de judecatorii si procurorii au intrat in greva. In acelasi timp inca nu s-au stabilit toate mecanismele prin care pot creste veniturile statului, astfel incit sa se refaca oarecum echilibrul bugetar.

In orice caz pentru prima data in istoria colaborarii Fondului cu Romania, reprezentantii FMI au fost de acord ca guvernul autohton sa foloseasca jumatate de banii primiti in urmatoarele transee pentru plata salariilor si pensiilor. Pina acum banii de la Fond erau preluati la rezerva Bancii Nationale pentru mentinerea leului romanesc pe linia de plutire, dar si pentru ca tara sa aiba credibilitate pe piata international, cu atit mai mult cu cit datoriile Romniei au trecut de 40 de miliarde de euro, adica aproape cit rezerva bancii centrale.
XS
SM
MD
LG