Linkuri accesibilitate

Agitaţie în rîndul partidelor extra-parlamentare


Natalia Nirca, preşedinta PC (mijloc)
Natalia Nirca, preşedinta PC (mijloc)

Doi poli de atracţie pentru partidele mici: Moldova Unită (stînga), şi Mişcarea Acţiunea Europeană (dreapta)

Partidele extraparlamentare de la Chişinău sînt într-o continuă reorganizare. Un grup de membri ai Uniunii Centriste a declarat azi că părăseşte formaţiunea şi aderă la Moldova Unită, partid care i-a „găzduit” pe foştii deputaţi PCRM Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova şi Vladimir Guznac şi pe alţi comunişti, iar liderii Partidului Conservator au lăsat să se înţeleagă că sînt şi ei tentaţi de noi proiecte politice care presupun o regrupare de forţe.

Gheorghe Petrea, Mihai Guzun, Sergiu Slonin, Cristina Guzun, (UCM)
Grupul de la Uniunea Centristă care a ales să migreze la Moldova Unită îşi motivează mişcarea prin necesitatea consolidării partidelor de centru şi centru-stînga, iar Moldova Unită este formaţiunea care, în accepţia lor, ar putea la viitoarele alegeri să ia suficiente voturi pentru a promova dezideratele stîngii. Anterior alte cîteva persoane din Uniunea Centristă, inclusiv Mihai Petrache, au „emigrat” la Partidul Democrat. Grupul de astăzi n-a insistat să discute cu PD-ul, din motive lesne de înţeles, spun ei.

Mihai Guzun, unul dintre cei care s-a decis să părăsească Uniunea Centristă din Moldova: "Dacă este partid de centru-stînga sau de centru, el are platforma şi programa lui. În Partidul Democrat astăzi sînt unele neclarităţi, pentru că dl Diacov are o poziţie şi dl Serebrian are altă poziţie".

Liderii Partidului Conservator au anunţat şi ei că poartă discuţii cu mai multe formaţiuni politice mari, printre care Mişcarea Acţiunea Europeană condusă de Anatol Petrenco, partidul de dreapta care i-a acceptat pe AMN-iştii zişi transfugi în frunte cu Untilă şi care se vrea un proiect de coagulare a forţelor politice extraparlamentare.

Pe de altă parte, acum cîteva zile, Vitalia Pavlicenco, liderul PNL-ului, a îndemnat partidele de dreapta să se unifice în jurul Partidului Liberal condus de Ghimpu. Analiştii spun că deocamdată se conturează doi poli de atracţie pentru partidele mai mici: cel de centru-stînga, Moldova Unită, şi MAE pe segmentul de dreapta. Aceste regrupări ale forţelor extraparlamentare sînt oarecum fireşti, întrucît n-a mai rămas prea mult timp pînă la eventualele alegeri anticipate.

Toţi îşi caută şansa pe viitorul cîmp de bătălie electorală, spune Vsevolod Ciornei: "Se pare că se va da lupta cea mai mare pentru un eventual electorat dezamăgit de Partidul Comuniştilor sau pur şi simplu un electorat care consideră că PCRM nu mai este suficient de puternic ca să le poată apăra drepturile sau să-i poată reprezenta în Parlament. Aceste migraţii politice dintr-un partid în altul asta şi vizează: oficializarea poziţiilor politice".

Nicolae Negru
Nicolae Negru este de părere că aceste regrupări se întîmplă dintr-un singur motiv: cei mai mici sînt în disperare şi caută partide pe post de locomotivă care să le aducă în Parlament. Analistul nu le dă însă prea multe şanse: "Alegătorii, mai ales după alegerile din 29 aprilie, s-au învăţat a deosebi partidele cu şanse de partidele fără şanse. Ei o să voteze mai degrabă partidele cu şanse. Orice alegător acum se va gîndi oare va intra acest partid în Parlament sau nu va intra, să-mi pierd votul sau să nu-mi pierd votul".

Pe de altă parte, succesul acestor formaţiuni nou-create depinde şi de cum va funcţiona AIE, susţine Nicolae Negru. Se mai întîmplă şi minuni, ce-i drept, ca în cazul Partidului Liberal, care la alegerile din 2000 a luat 1%, în 2005 nu a participat la alegeri iar în 2009 a accesat în Parlament. Probabil că acest exemplu îi însufleţeşte pe cei care se regrupează acum, crede analistul, care recomandă multă precauţie, întrucît experienţa PL-ului totuşi este una de excepţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG