Linkuri accesibilitate

Ucraina: alinieri pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale


Serhiy Tihipko
Serhiy Tihipko

Iulia Timoșenko îi oferă omului de afaceri născut în Moldova, Serghei Tihipko postul de premier într-un viitor guvern.


În Ucraina, candidaţii la preşedinţie calificaţi în al doilea tur de scrutin, de la 7 februarie, îl curtează pe al treilea clasat, Serghei Tihipko. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Atât Victor Ianucovici cât şi Iulia Timoşenco au arătat ieri mare interes pentru alegătorii lui Serghei Tihipko, omul de afaceri născut în Moldova care a obţinut duminică 13% din voturi la alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Clasată la primul tur pe locul al doilea, Iulia Timoşenco a spus că i-a propus lui Tihipko nu doar să-şi unească programele, ci chiar postul de premier în viitorul guvern. Agenţia Reuters scrie însă că în Ucraina majoritatea parlamentară, nu preşedintele numeşte primul-ministru, aşa că vorbele Iuliei par să fie fost adresate nu lui Tihipko, ci acelora care l-au votat în primul tur.

Rivalul Iuliei Timoşenco, Victor Ianucovici, nu s-a lăsat mai prejos şi a spus tot ieri că suporterii lui Tihipko „gândesc ca şi noi” şi că îi vor da votul în turul al doilea. Deocamdată, curtatul Tihipko n-a spus nici da, nici ba, niciunuia din candidaţi, anunţînd că este neutru. Totuşi, multimilionarul Tihipko, născut în 1960 la Dragoneşti, în Moldova, este considerat de presa ucraineană drept posibilul arbitru al turului al doilea.

Unii analişti spun însă că el se teme să se asocieze prea devreme cu Timoşenco, de dragul viitoarei lui cariere.
„Este greu să fii un premier de sine-stătător cu un preşedinte aşa de încăpăţânat ca Timoşenco”, scrie Reuters, citînd un analist de la Kiev.

Nici al patrulea clasat la primul tur, fostul ministru de externe Arsenii Iaţeniuc, nu se grăbeşte să sprijine vreun candidat la turul al doilea. Iar preşedintele în exerciţiu, Victor Iuşcenco, câştigătorul a numai cinci la sută din voturi, pare supărat şi pe Timoşenco, şi pe Ianucovici şi prevede vremuri grele. „Ne aşteaptă un scrutin dur, în care oamenii nu au o alegere reală”, a spus ieri Iuşcenco, criticîndu-i pe ambii candidaţi că nu împărtăşesc valorile europene şi nu sunt patrioţi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG