Linkuri accesibilitate

„Avem multe de învățat” de la o democrație veritabilă


Premierul Vlad Filat cu vicepreședintele Joe Biden

In exclusivitate: ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc despre întrevederile delegației guvernamentale moldovene în Statele Unite ale Americii.Valeriu Cosarciuc
: Delegatia este primita foarte bine. Am avut in aceste 2 zile foate multe intalniri. Domnul prim-ministru si ministrul de externe au avut o intalnire cu vicepresedintele SUA, domnul Biden. Au fost discutate chestiuni legate de promovarea reformelor democratice, suportul pe care il acorda SUA. Este posibila o eventuală vizita a vicepreşedintelui SUA în Republica Moldova. În statul Carolina de Nord, in capitala acestui stat, in oraşul Raleigh, a fost semnat un Memorandum cu privire la cooperarea dintre Carolina de Nord şi Moldova in domeniul economic, in domeniul educational, in domeniul umanitar. Au fost intalniri la Congresul SUA, la care s-a discutat despre importanţa suportului pe care il acorda guvernul SUA pentru Republica Moldova din punct vedere financiar dar si suportul pentru reformele democratice care sunt promovate de AIE.
Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii și industriei alimentare


Valentina Ursu: De fapt, domnule Cosarciuc, sunteti pe ultima sută de metri a negocierilor pentru acele 262 milioane de dolari pe care Washingtonul le oferă Republicii Moldova.

Valeriu Cosarciuc: La intalnirile care au avut loc si cu membrii Congresului SUA si cu vicepresedintele SUA s-a discutat aceasta finalizare a negocierilor cu privire la acordarea unui ajutor nerambursabil in suma de 262 milioane de dolari pentru agricultura performantă in Republica Moldova si pentru reabilitarea drumurilor.

Valentina Ursu: Cat de mult conteaza pentru americani ca Republica Moldova sa devina un stat democrat?


Valeriu Cosarciuc: La intalnirile care le-am avut am vazut un interes deosebit din partea oficialilor americani, mai ales pentru reformele care sunt promovate. Chiar astazi presedintele comisiei din Camera Reprezentanţilor, domnul Bergman, a spus foarte clar că guvernul actual si AIE este o alianţă pro-vest, pro-UE care va permite ca Republica Moldova intr-un termen scurt sa poata sa se pregateasca pentru integrare europeană.

Valentina Ursu: Republica Moldova isi doreste un parteneriat strategic cu SUA?

Valeriu Cosarciuc: La toate aceste intalniri a fost mentionat de catre domnul prim-ministru Vlad Filat. Se dă o importanţă foarte mare parteneriatului strategic intre SUA-Republica Moldova.

Valentina Ursu: Dar de ce si-ar dori SUA un parteneriat strategic cu Moldova?

Valeriu Cosarciuc: SUA e o ţară care isi doreste intotdeauna ca in diferite regiuni sa fie stabilitate. De aceea, avand in vedere ca in Republica Moldova 8 ani la guvernare a fost urgia comunista care a deteriorat dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, SUA isi doresc foarte mult ca prin acest parteneriat strategic sa readucă Moldova la normalitate. Prin suportul pe care il acordă să pregateasca Moldova sa fie reasezata in familia unită a tarilor UE.

Valentina Ursu: Ati sesizat o diferenţă intre democratia americană şi cea moldovenească?


Valeriu Cosarciuc: Este clar ca în SUA există o democratie adevărată, avem multe de invatat, sunt sigur că aceste intalniri care au avut loc aici in SUA vor cataliza reasezarea Republicii Moldova pentru democratie, pentru integrare europeană si, in primul rand, pentru a crea conditii mai bune ca cetatenii R. Moldova sa poata simti aceste schimbari intr-un termen scurt. Mai ales in ce priveşte nivelul de viaţă şi crearea conditiilor pentru ca cei plecati peste hotare sa se poata intoarce acasa sa aiba posibilitatea sa castige bani in Republica Moldova. Aici am capatat acea energie adaugatoare pentru a promova reforme. Această democratie veritabilă care este in SUA ne va ajuta ca noi sa putem relansa atat activitatea economica din Republica Moldova cat si a reintoace increderea cetateanilor ca si in Moldova se poate de avut o viaţa normal si de a fi in rand cu toti cei care se numesc europeni.

Valentina Ursu: Imediat dupa evenimentele din 7 aprilie, secretarul de stat, doamna Hillary Clinton, a trimis o telegrama in adresa guvernul Moldovei. Care sunt lectiile Chisinaului pentru a-i convinge pe americani ca in Moldova există o democratie care functionează?

Valeriu Cosarciuc: Nu ca lectiile, dar argumente in plus ca sa demonstram ca in Moldova se conturează o democratie şi că in acel scurt timp au fost date semnale foarte clare societatii ca AIE este o guvernare care promovează drepturilor omului, libertatea presei, accesul la informatie, si cel mai important, este vorba de reforme in economie care sa permită demonopolizarea, liberalizarea economiei si crearea unui climat de afaceri care sa permita ca si cetatenii Moldovei sa faca investitii fara ca sa se teama ca cineva le va lua aceasta investitie peste noapte. Cel mai important e sa creeze conditii de afaceri foarte prietenoase pentru cei care vor sa faca investitii in Republica Moldova.

Valentina Ursu: Dle Cosarciuc, sa vorbim si despre viziunea economica a americanilor asupra Republicii Moldova. I-ati gasit interesati sa vina sa faca investitii? Pentru ca nu s-au prea grabit americanii sa ajunge in Moldova cu investitii.

Valeriu Cosarciuc: Ei au un interes deosebit sa vina in Republica Moldova cu investii serioase. Eu sunt sigur că vom avea si investitori americani mult mai masiv.

Valentina Ursu: Dar ce poate vinde Republica Moldova Statelor Unite?

Valeriu Cosarciuc: Americanii care au fost in Moldova au spus ca sunt produse de calitate, cum ar fi si vinurile, produsele alimentare. Sunt sigur ca avand aici parteneri, am putea promova vinurile din Moldova pe piaţa SUA.

Valentina Ursu: Domnule ministru, dar cum s-ar explica faptul ca si pana astazi Moldova se afla pe o listă neagră in ceea ce priveşte relatia comercial-economică intre cele 2 state?

Valeriu Cosarciuc: Inca pe timpurile sovietice, americanii au adoptat in Congres asa-numita lege a lui Jackson care limita relatiile comerciale cu fosta URSS. Cu părere de rau noi suntem inca in aceasta listă neagra. Astazi, in discutiile care le-am avut, delegatia cu membrii Congresului american, a fost expusa aceasta problema si am primit asigurari ca ei vor examina posibilitatea ca aceasta lege a lui Jackson sa nu fie aplicata pentru Republica Moldova si aceasta ar crea conditii adaugatoare pentru cei care doresc sa faca investitii in Republica Moldova. Suntem sigur ca Congresul american va elimina Moldova din lista neagra din lista tarilor care nu merita sa aiba relatii libere comerciale cu SUA.

Valentina Ursu: Ce vrea delegatia moldoveana sa-i spună doamnei Hillary Clinton?

Valeriu Cosarciuc: Multumiri pentru suportul pe care il acorda guvernul SUA Republicii Moldova de la declararea independentei pana astazi. Multumiri si pentru acest ajutor substantial de 262 de milioane de doloar nerambursabili.
XS
SM
MD
LG