Linkuri accesibilitate

Între Nisa și Monaco, pitorescul sătuc Eze agățat de stînci este unul dintre cele mai atractive sate din Provence. Pe lîngă vederea magnifică pe care ne-o oferă asupra Coastei de Azur, această localitate este structurată în trei etaje: cornișa de sus, suspendată între mare și cer; satul Eze însuși, care este un pic mai jos și în cele din urmă, mica stațiune balneară scăldată de Marea Mediterană, Eze –litoral.

Punctul de vîrf a satului culminează la altitudinea de 675 m, dar pentru a ajunge la această înălțime trebuie să facem un drum în serpentine de o lungime de 5 kilometri, o cale accesibilă doar pietonilor, pentru a putea admira panorama impresionantă.

La 429 m, avem ocazia să descoperim grădina exotică demnă de un deșert mexican. Grădina a fost construită în 1949 în locul fortăreței Eze, care a fost distrusă la începutul secolului XVII. Parcul găzduiește peste 400 specii de plante suculente de pe toate continentele, printre care și unele foarte rare. Acest loc este recunoscut prin faimoasa sa colecție de cactuși, printre care putem menționa: Cephalocereus senilis, Ferocactus pilosus, Echinopsis atacamensis etc.

Printre curiozitățile de aici care le putem admira și fac reputația sătucului sunt : « castelul țapului de aur », Piața Planet, Casa Riquiers, Bisericuța Pocăiților etc.

Personalități remarcabile au locuit sau au vizitat localitatea. Printre ele este Georges Sand, principiii de Monaco și acum mai recent Bill Clinton. Unul dintre celebrii vizitatori a lăsat o amintire de care putem profita și azi: este vorba de Nietzsche. Putem într-adevăr utiliza poteca numită « Cărarea lui Nietzsche », pe care, după legenda locală, el și-a imaginat cîteva pagini din cartea sa « Aşa grăit-a Zarathustra».

Încă și la momentul de față, Eze și-a păstrat parfumul de altă dată, a unei frumoase epoci pe care putem să-l inspirăm plimbându-ne pe ici, pe acolo.
XS
SM
MD
LG