Linkuri accesibilitate

Vasile Asimionesei, primar la Briceni, despre drumuri, gropi și investiții.

Niciodată nu sînt bani suficienţi! Asta pare să fie replica functionarilor cînd vine vorba de reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale. Pe alocuri, s-a reuşit accesarea unor finanţări europene pentru reparaţii, blocate însă de contestaţiile la licitaţii. În alte părţi se lucrează cu intrerupere, din lipsa banilor. În tot acest timp, şoferii continuă să-şi rupă maşinile în gaurile din asfalt sau să înoate prin noroaie. La sate, situaţia este mult mai gravă pentru că starea proastă a drumurilor, multe dintre ele din pămînt, nu permite accesul ambulanţelor sau al maşinilor de pompieri. L-am intrebat pe Vasile Asimionesei, primar de Balasinesti, Briceni in ce stare sunt drumurile din aceasta localitate?

Vasile Asimionesei: Dacă este vorba despre drumurile pe care circul eu acum Briceni-Chişinău, din punct de vedere al infrastructurii este un dezastru. Dacă vorbesc despre traseul Briceni-Balasinesti, localitatea unde locuiesc, este acelaşi lucru. Cu atât mai mult este de observat că în acest an materialul antiderapant, cel puţin în localităţile de până la Briceni, Bălăsineşti spre Cosăuţi, nici măcar nu a fost adus. Situaţia este foarte neplăcută.

Valentina Ursu: Cum reabiliteaza şi modernizează drumurile comunale administratia publica locala?


Vasile Asimionesei: Nu cred că facem faţă nici măcar noi, administraţia locală. Eu nu am nici măcar o lingură de asfalt să pot să astup o groapă.

Valentina Ursu: Şi atunci când şoferii merg pe aceste artere dezastruoase injura si blestemă pe cineva?

Vasile Asimionesei: Oooo, câţi Cristoşi sunt pomeniţi şi câţi îngeri sunt coborâţi, câţi demoni sunt ridicaţi din iad din pricina stării dezastruoase a drumurilor. Fiecare şofer, dacă nu o face verbal, dar în gând are tot felul de critici la adresa drumarilor, societăţilor pe acţiuni, în adresa guvernului.

Valentina Ursu: Domnule primar, ce ar însemna să aibă Republica Moldova, raionul Briceni, satul Bălăsineşti drumuri de calitate ?

Vasile Asimionesei: Ăsta ar fi un lucru extrem de mare. Dorinţa, atractivitatea vizitatorilor ar creşte nespus de mult. Să dau un exemplu. În perioada alegerilor am avut în localitatea noastra foarte mulţi cetăţeni care s-au stabilit cu traiul în Franţa. Tocmai în acea perioada s-au aflat la părinţi, la rude în sat. Prima problemă şi cea mai mare. Au zis ca mai mult nu mai vin aici, numai doar dacă mor părinţii. Căci starea drumurilor este jalnică. Au venit cu maşini de lux de prin Franţa. După ce au ieşit de pe drumurile europene şi au dat în drumurile moldoveneşti, pe astea naţionale din R. Moldova le-au şi stricat automobilele. Au avut necazuri enorme, datorită drumurilor extrem de proaste.

Valentina Ursu: Pentru că imediat după dumneavoastră va vorbi viceministrul transporturilor şi drumurilor, ce întrebari i-aţi adresa?

Vasile Asimionesei: Din banii care au fost alocaţi de guvern în anul 2010, care sunt tronsoanele de drumuri care vor fi reparate şi în ce procent sau cuantum vor fi reparate? Capital, parţial, total, de la „a” la „z”? Şi a doua întrebare, dacă administraţiilor locale le vor fi distribuite anumite fonduri pentru reparaţia drumurilor, ce nu ţine de administraţia locală, dar care le taie localităţile şi le uneşte şi cu arterele principale bineînţeles la drumurile europene, cum ar fi Giurgiuleşti-Criva. Astea ar fi întrebarile pentru domnul viceministru.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG