Linkuri accesibilitate

20.01 - Chișinău: Negocieri moldo-române pe tema datoriilor la livrările de electricitate


Negocieri între experţii Societăţii Naţionale a Petrolului “Petrom” din România şi un grup de specialişti moldoveni.



20 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Negocieri moldo-române pe tema datoriilor la livrările de electricitate
.

Dan Ionescu: La şedinţa de joi, Guvernul României nu a reuşit să ia o decizie finală în legătură cu problema datoriilor Republicii Moldova pentru livrările de electricitate. Compania românească “Conel” propusese ca întreaga contravaloare a energiei electrice să fie preluată de bugetul de stat. Discuţiile pe această temă vor continua, după toate probabilităţile, luni. Tot astăzi, la Chişinău, au fost reluate tratativele privitoare la preluarea pachetului majoritar al companiei “Tirex-Petrol” de către compania română “Petrom” în contul aceloraşi datorii pentru electricitate ale Republicii Moldova. Relatează corespondentul nostru Sergiu Praporşcic.

La Chişinău au început astăzi negocierile între experţii Societăţii Naţionale a Petrolului “Petrom” din România şi un grup de specialişti moldoveni în vederea transmiterii către partea română a pachetului majoritar de acţiuni al companiei “Tirex-Petrol” în contul datoriilor pentru energia electrică. Pînă în seara zilei de joi însă părţile nu au ajuns la nici un rezultat al tratativelor.

Ministrul adjunct al Economiei şi Reformelor, Iurie Badîr, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, că experţii români au avut întrevederi cu membrii comisiei guvernamentale, abilitată să negocieze tranzacţia cu acţiunile “Tirex-Petrol”-ului, precum şi cu conducerea acestei întreprinderi. Iurie Badîr spune că specialiştii de la Bucureşti au avut o întrevedere şi cu vice-premierul Eugen Şlopac în cadrul căreia demnitarul moldovean a declarat că executivul de la Chişinău este gata să depună toate eforturile pentru soluţionarea problemei.

Iurie Badîr: “A avut loc întîlnirea experţilor români cu comisia, a avut loc o întîlnire a lor cu conducerea Tirex-Petrol. Comisia a format un grup de lucru din funcţionarii Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Departamentului Privatizării şi Tirex-Petrol-ului, un grup de experţi, contabili, care lucrează pentru soluţionarea problemelor ce ţin de transmiterea obiectului”.

Vom aminti că experţii urmează să găsească o soluţie a modului în care vor fi rambursate datoriile de 7 milioane dolari pe care Tirex-Petrolul le are faţă de compania germană Mabanaft. Chişinăul insistă ca acestea să fie achitate de viitorul proprietar al Tirex-Petrolului. Partea română însă nu doreşte să preia întreprinderea cu datorii. O altă problemă, care nu a fost deocamdată soluţionată, e estimarea valorii pachetului majoritar de acţiuni al Tirex-Petrolului. Potrivit presei de la Chişinău, partea română a evaluat cele 51% din acţiuni la 1,7 milioane dolari. Chişinăul însă este de părerea că acestea valorează 15 – 20 milioane dolari, aşa cum le-a estimat compania de audit Raiffeisen.

Cu toate acestea, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Industrie şi Privatizare, Eugen Gîrlă, spune că în prezent există şanse reale ca tranzacţia să fie efectuată. Aceasta deoarece Curtea Constituţională a constatat recent legalitatea unei prevederi a programului individual de privatizare a Tirex-Petrol-ului, prin care se propune cedarea părţii române pachetului de control al întreprinderii fără organizarea unei licitaţii: “După această decizie a Curţii s-a observat o înviorare a părţilor şi am insistat personal pe lîngă premier, vice-premieri, responsabili de Economie din Republica Moldova. La fel, a fost sesizată şi partea română să vină încoace şi să reia negocierile care, la un moment dat, erau stopate. Mai mult decît atît, chiar se declarase că s-a epuizat problema şi nu se mai revine la ea. Nu cred că partea română va renunţa la această posibilitate de a veni cu capital în Republica Moldova. Sper ca următoarea rundă de negocieri să aducă un rezultat bun în sensul ca în următoarele două-trei săptămîni să fie semnat acordul de preluare a pachetului majoritar de către partea română”.

Din Chişinău, pentru Radio Europa Liberă, Sergiu Praporşcic

Dan Ionescu: Presa de la Bucureşti a adoptat o atitudine mai degrabă critică faţă de tranzacţia Tirex-Petrol contra datoriilor Moldovei pentru electricitate românească. Cotidianul “Curentul” publică astăzi un editorial pe această temă intitulat “Mama răniţilor”. Autorul articolului, Cătălin Popa, este de părerea că “gaura provocată în bugetul Conel de gestul politic de bunăvoinţă de anul trecut al cabinetului Radu Vasile faţă de conaţionalii moldoveni nu constituie altceva decît onorariul pe care contribuabilul român îl plăteşte pentru noul rol cu care puterea politică de la Bucureşti a investit Compania Naţională de Electricitate, acela de înalt funcţionar diplomatic”. Politizarea sectorului energetic, aminteşte Cătălin Popa, are o veche tradiţie în România post-comunistă, tradiţie care merge înapoi pînă la administraţia Văcăroiu. Concluzia autorului sună astfel: “Iată de ce Conel va rămîne în mod cert mama răniţilor economiei naţionale, ba chiar a economiilor naţionale de pe ambele maluri ale Prutului”.
XS
SM
MD
LG